Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 22. mars 2004 kl 19.35 Michael Moores USA

Er forsvarsministeren en pyse?

Michael Moore er skeptisk til om USAs daværende forsvarsminister er fryktinngytende nok.
Michael Moore er skeptisk til om USAs daværende forsvarsminister er fryktinngytende nok.
Det vil Michael Moore ha svar på i kveldens episode. Han besøker også flere Manpower-avdelinger for å se om de følger ledelsens instruks om ikke å snakke med Michael Moore.

Michael Moore er bekymret for USAs posisjon som militærmakt etter at William Coen ble forsvarsminister. Moore synes ikke Coen er mandig nok. For ikke nok med at han kan danse og giftet seg på valentinsdagen, han har gitt ut en diktbok også! Her må noe gjøres, og Moore forsøker å utfordre forsvarsministeren til å bryte håndbak med ham for å bevise at han er en ekte mann.

Besøk hos Manpower
Under arbeidet med filmen "The Big One" oppsøkte Michael Moore vikarbyrået Manpower. Etter besøket sendte ledelsen ut en instruks til alle sine ansatte om hvordan de skulle forholde seg hvis Michael Moore dukket opp. De skulle blant annet be ham om å forlate lokalet, ikke svare på spørsmål og ringe hovedkvarteret med en gang. Moore reiser rundt i USA for å finne ut om de ansatte følger instruksen.

Om Michael Moore
Michael Moore omtales som et helrødt fyrverkeri av en satiriker, aktivist og patriot. Han forarger og morer seere og lesere verden over med sin humoristiske, men flengende kritikk av maktmennesker, korrupsjon og dobbeltmoral i USA. Både i filmene, bøkene og tv-serien bruker han humor som våpen.

Moore slo gjennom med dokumentaren "Roger and Me" i 1989, og vant i 2003 Oscar for filmen "Bowling for Columbine". I høst kom boka "Dude, Where’s My Country?" som suste rett til topps på New York Times’ bestselgerliste. Hans forrige bok, "Stupid White Men", var USAs mest solgte faktabok i 2002 og solgte mer enn fire millioner eksemplarer verden over.

Tv-serien "The Awful Truth", som på norsk har fått tittelen "Michael Moores USA", er tatt opp i 1999. Likevel er den fortsatt skremmende aktuell. Denne første sesongen filmes foran et entusiastisk studentpublikum. Dette gir programmet en egen nerve, og Michael Moore bruker publikum aktivt til å kommentere reportasjene, komme med spørsmål osv.

Innkjøpt amerikansk satiredokumentar
Originaltittel: The Awful Truth
Regissør: Michael Moore
Prosjektleder: Niels Bierge
Pressekontakt: Frøydis Haug, 23 04 99 18/ 98 48 02 78