Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 15. oktober 2000 kl 22.30 Gud og kvarmann: Samtalar om tru og liv

Gud og kvarmann: Samtalar om tru og liv


NRK1 søndag 15. oktober kl 22.30
Gud og kvarmann: Samtalar om tru og liv (2:6))

Opprøreren Børre Knudsen
Han er kjent som opprørsprest og antiabort-aksjonist. I kveld møter Børre Knudsen programleder Arild Sondre Sekse til en samtale om tro og liv. Han forteller om sterke barndomsminner, om faren som ble arrester av Gestapo, om sitt første møte med Gud og bergensere, om hvorfor kampen mot abort ble et livskall og hva denne kampen har kostet familien hans.

Børre Knudsens far var en av de første prestene som talte høyt mot okkupasjonsmakten under krigen. Han ble arrestert, og familien flyktet fra landet. Åtte år gamle Børre kom tilbake til Oslo samme dag som kong Haakon. Han sto på Karl Johan og så på kongens tilbakekomst. Dette har brent seg fast som et stort og viktig minne. Han ser også symbolikk i hendelsen.

I programmet forteller kunnskapshungrige Børre Knudsen om sin interesse for historie, om ungdomstiden i Bergen og om kampen for å overleve som østlandsstril. Videre om hvorfor han ble prest, noe han så vidt rakk å fortelle faren før han døde, og om anfektelsene som førte til at han droppet ut av Menighetsfakultetet, om \"flukten\" fra MF til Berlin på slutten av 50-tallet og om sitt videre prestestudie på universitetet i Oslo.

Opprørersmannen
Børre Knudsen, som er biskop i Strandebarm prosti, bekrefter at han nesten var forhåndsbestemt til å bli opprørsmann og forteller hvorfor. Vi får høre hvorfor kampen mot abort ble et livskall, og hva dette har gjort med familien hans. De har betalt en høy pris, mistet hus og hjem og levd på almisser. Barna var barn av en \"gal mann\".

Biskopen har sittet i fengsel på grunn av sine aksjoner, senest sist sommer. Vil han gi seg nå? Hva tenker han om framtiden og om det ettermæle han vil få?

Vestlandsgruppa Aftenlandet framfører ellers en vakker låt i programmet.

Om serien
Fra nydelige, rustikke \"Galleri Nygaten 7\" i Bergen inviterer programleder Arild Sondre Sekse til en samtale om tro og liv. I seks programmer i høst møter vi interessante personer med erfaringer og meningers mot om dette temaet.

- Vi har lagt vekt på å invitere forskjellige samtalepartnere som tror på Gud, og som har en kirkelig tilhørighet, sier Arild Sondre Sekse. Han synes galleriet er en fantastisk ramme som gir et \"eksistensielt\" preg på programmet. I hvert program kan vi også glede oss over vakker musikk og sang.

NRK1 søndag kl 22.30

Egenprodusert samtaleserie i seks deler fra NRK Hordaland
Produsent: Lars Chr. Wallace
Programleder: Arild Sondre Sekse
Prosjektleder: Ole Bjørn Kringstad
E-post: gudogkvarmann@nrk.no
Pressekontakt: Siri G. Meyer, tlf. 23048123 (siri.gronning.meyer@nrk.no)
Se også:
http://www3.nrk.no/distrikt/hordaland/riksprogram/206365.html
og http://www3.nrk.no/distrikt/hordaland/riksprogram/197429.html

Bilde
Op prørspresten Børre Knudsen er gjest hos Arild Sondre Sekse i dette andre samtaleprogrammet om tro og liv. (Foto: Marit Hommedal)