Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 18. september 2003 kl 19.30 Schrödingers katt

Tidsreise i 3D

Programleder Gry Molvær i
Programleder Gry Molvær i "Schrödingers katt" skal på oljeleting i kveld (Foto: Scanpix)
Fortsatt vet vi ikke hvor 1/3 av oljen på kontinentalsokkelen vår befinner seg. I "Schrõdingers katt" i kveld skal vi på en tidsreise og ved hjelp av 3D-kart finne olje!

Det vi i dag henter opp fra havbunnen som olje og gass, var en gang i tiden organismer og dyr som gjennom millioner av år er blitt brutt ned og omdannet til svart gull. Forskere og oljeselskap har funnet ut at det er størst mulighet for å finne olje og gassforekomster i sand og sandsteinholdige lommer på havbunnen.

Vanskelig kartlegging
Å bore en oljebrønn er en kostbar ting, derfor er det viktig for oljeselskapene å ha best mulig kunnskap om den aktuelle havbunnen før de begynner å bore. Sjansen for å treffe tørre hull er stor, og da renner millionene ut.

På SINTEF i Trondheim har man utviklet et 3-dimensjonalt kart basert på gamle seismiske målekart. Ved hjelp av disse kan man nå foreta tidsreiser for å finne ut hvordan havbunnen har endret seg de siste 150 millioner år. Man kan rett og slett finne ut hvor disse olje- og gassholdige sandlommene befinner seg nå.

Fakta
"Schrödingers katt" er et populærvitenskapelig program som hver uke samler ca 600.000 seere. Programmet har vunnet en rekke internasjonale tv-priser i konkurranse med populærvitenskapelige programmer fra blant annet USA og Storbritannia.

Produsert for NRK1 av Program RIKS, Trondheim
Programleder: Gry Molvær
Prosjektleder: Sigrid Gjellan sigrid.gjellan@nrk.no
Presse: Erik Bull , tlf 73881661 mob. 99599760