Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 13. april 2004 kl 22.30 Tre reportere søker en forfatter: Jeffrey Eugenides

Identitet og familie

Forfatter Jeffrey Eugenides fikk Pulitzerprisen for sin siste roman. (Foto: Cappelen forlag)
Forfatter Jeffrey Eugenides fikk Pulitzerprisen for sin siste roman. (Foto: Cappelen forlag)
Amerikaneren Jeffrey Eugenides debuterte i 1993 med suksessromanen "Jomfrudød". Ni år senere kom "Middlesex", og både kritikerne og leserne var enige om at den var vel verdt ventetiden. De tre reporterne har møtt ham i Berlin, der han har bodd de siste fire årene, og i hjembyen Detroit.

Eugenides mottok Pulitzerprisen for "Middlesex". Pulitzerprisen er USAs høyeste skjønnlitterære utmerkelse. Boken har så langt blitt oversatt til 25 språk.

"Middlesex" er en sterk sosialhistorisk skildring av den greske innvandringen til USA på begynnelsen av 1900-tallet, men også en familiekrønike. Vi følger oppveksten til Calliope, som oppdager at hun slett ikke er en jente, men en gutt. – Først ville jeg skrive medisinsk korrekt om en hermafroditt, forteller Eugenides. - Men fordi Calliopes tilstand skyldes en genetisk mutasjon, ble familiehistorien etter hvert en del av fortellingen.

Reporterne Marit Christina Lie og Arild Jonsjord møter Eugenides hver for seg i Berlin, mens Hanne Skrikerud blir med ham til Detroit i USA – byen han vokste opp i, og som han skriver om.

Om serien
Seks tirsdager møter vi internasjonale forfattere som alle blir lest av nordmenn. Filosofien bak programmet er enkel: Tre reportere gir tre ulike intervjuer som blir satt sammen til ett portrett – og vi får et mer komplekst bilde av forfatteren.

Først ut i serien var forfatter Isabel Allende. Reporterne Marit Christina Lie, Arild Jonsjord og Hanne Skrikerud tar oss også med til Håkan Nesser, Fay Weldon, Jeffrey Eugenides, John Irving og Kirsten Thorup.

Egenprodusert kulturprogram
Programledere: Marit Christina Lie, Arild Jonsjord, Hanne Skrikerud
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252