Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 6. november 2001 kl 20.00 Antikviteter & snurrepiperier

Kniver og sprengt oksebryst

Harald Kolstad er etter hvert blitt en av våre fremste sksperter på kniver. Her med programleder Kjell Fuglehaug (Foto: Truls Løtvedt)
Harald Kolstad er etter hvert blitt en av våre fremste sksperter på kniver. Her med programleder Kjell Fuglehaug (Foto: Truls Løtvedt)
Harald Kolstad har trolig Norges største samling med kniver. Han begynte å samle i 60-årene, og i dag omfatter samlingen mellom tre og fire tusen kniver fra hele landet. I kjøkkenkroken skal Gerd og Frode lage Fiinbecks yndlingsrett, nemlig sprengt oksebryst med spisskål.

Harald Kolstad er etter hvert blitt en av våre fremste eksperter på kniver, og store deler av tiden hans går nå med til reiser og foredrag. Dessuten har han selv laget et par tusen kniver, i tilleg til at han er en meget habil treskjærer. Han har blant annet skåret ut ølhønen som er avbildet på et av de nye frimerkene som kom i sommer.

Sprengt oksebryst med spisskål er yndlingsretten til tegnseriefiguren Fiinbeck, mens kona, Fia, synes det er en simpel rett som ikke passer i finere hjem. Det er derfor med fare for grusomme represalier at Fiinbeck sniker seg ut til gamle venner i en simpel bule for å nyte sin yndlingsrett. Gerd og Frode mener at når Fiinbeck kan utsette seg for så store lidelser for en tallerken med sprengt oksebryst, så må det være vel verdt å prøve denne retten som for mange er gått i glemmeboken.

I antikvitetskroken har Ellen Ørnes blant annet tatt med seg et flott, men enkelt og trehvitt empireskap fra 1820-tallet og en vestlandsk ølbolle som er malt i 1866. Veslemøy og Sven har plukket fram et av Knut Hamsuns dikt som Kjetil Bjørnstad har satt melodi til – ”Så vender jeg om”.

Sprengt oksebryst
2 kg sukkersaltet oksebryst
3 laurbærblader
vann

Legg kjøttet i vann i 6 – 12 timer, alt etter hvor salt det er. Legg kjøttet i gryten og ha på vann så det dekker kjøttet. Legg i laurbærbladene. Kok til kjøttet er mørt (1 – 3 timer).

Stuet kål
1 kg kål
2 ss margarin
2 ss hvetemel
5 dl melk
1 kns muskat

Rens kålen og skjær den i litt store stykker. La den koke i lettsaltet vann til den er mør. Ta den opp, og la den renne av, skjær den i mindre stykker. Lag en hvit saus av margarin, mel og melk. Ha i kålen og muskat og la det koke opp.

Egenprodusert underholdning fra NRK Hordaland
Programleder Kjell Fuglehaug
Prosjektleder Ole-Bjørn Kringstad
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Harald Kolstad er etter hvert blitt en av våre fremste sksperter på kniver. Her med programleder Kjell Fuglehaug (Foto: Truls Løtvedt)