Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 4. mai 2002 kl 22.15 Fakta på lørdag: Grottemannen

På jakt etter klimagåten

Dryppsteiner, som finnes i huler, danner en historisk dagbok over hvordan temperaturen har vært på jorda i tidligere tider. (Foto: Univisjon A/S, Bergen)
Dryppsteiner, som finnes i huler, danner en historisk dagbok over hvordan temperaturen har vært på jorda i tidligere tider. (Foto: Univisjon A/S, Bergen)
- Fortiden er nøkkelen til å forstå dagens klimavariasjoner”, sier professor Stein Erik Lauritsen, Nordens eneste professor i huleforskning. Langt under jorda, i klaustrofobisk trange og spektakulære grotteganger, har han sitt arbeidsfelt. I dette programmet blir vi med ”grottemannen” Lauritzen på en spennende reise ned i huler i Norge, Romania og Kina.

Vi følger professor Lauritzen ned i hulene, i hans jakt etter svar på klimagåten. Dryppsteiner, som finnes i huler, danner en historisk dagbok over hvordan temperaturen har vært på jorda i tidligere tider. Ved å undersøke klimaet bakover i tiden, kan vi kanskje si noe om hvor mye av dagens temperaturøkning som er menneskeskapt, og hvor mye som er naturlige variasjoner. For å finne svar på dette må professor Stein Erik Lauritsen, ved Universitetet i Bergen, samle inn stalagmittprøver fra hele verden.

Hemmelig laboratorium
På et hemmelig sted, dypt nede i en grotte i Nord-Norge, ligger grottelaboratoriet til Stein Erik Lauritzen. Her er det instrumenter som måler temperaturen i hula, og anordninger som samler opp vannet som drypper fra stalaktittene i taket. Ved hjelp av dryppsteinene undersøker han klimavariasjonene, som også i tidligere tider har vært store, og til dels hurtige.
På sin jakt i hulegangene her har han også gjort andre oppdagelser. I Kjøpsvik fant de rester av en isbjørn som han har datert til å være 115 000 år gammel. Dette er den eldste isbjørnen som noen gang er funnet, og det vakte internasjonal oppsikt å finne en isbjørn her fra denne tiden.

I Draculas fjellverden
Vi blir også med professor Lauritzen på en ekspedisjon til Draculas fjellverden i Romania. I de spektakulære hulene er det skoger av høye dryppsteiner. Hulene skjuler også en fantastisk kirkegård med tusenvis av skjeletter etter den store hulebjørnen Ursus speleus. Rester etter dyr er nemlig også interessant i klimaforskningen. Ved hjelp av disse beinrestene kan man finne ut hvordan dyrelivet har vært, og på den måte si noe om klimaet.

I det fantastiske tårnlandskapet i Guilin i Kina, drar Lauritzen og hans kinesiske kolleger inn i de store katedrallignende hulene som finnes i dette området. Her håper han å finne en stalagmitt som kan si noe om det globale klimaet for 12 000 år siden, da vi hadde istid i Norge.

Innkjøpt dokumentar
Regi: Nils Arne Sæbø
Ide og opplegg: Arnt Øyvind Siem
Produksjon: Univisjon A/S, Bergen.
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt Anna-Marie Normann, 23 04 78 53


Bilder
1 Dryppsteiner, som finnes i huler, danner en historisk dagbok over hvordan temperaturen har vært på jorda i tidligere tider. (Foto: Univisjon A/S, Bergen)

2 Bli med professor Lauritsen langt under jorda, i klaustrofobisk trange og spektakulære grotteganger har han sitt arbeidsfelt. (Foto: Univisjon A/S, Bergen)