Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 18. juli 2002 kl 20.30 Grønn glede: Ut i naturens hage

Vill, vakker og våt

Mette Stensholt Schau lager hagedam.
Mette Stensholt Schau lager hagedam.
Det blir en vill, vakker og våt hageopplevelse når det skal lages hagedam! Mette Stensholt Schau og gartner Dag Arneson besøker en hage som allerede har mange dammer, men nå kommer det knapt til å være en tørr flekk igjen…

Mette Stensholt Schau tar med seg gartner Dag Arneson til Heine og Camilla Hågensen i Stokke. De har gjort det mange drømmer om, de har nemlig hagen full av dammer. Det blir mye tramping, graving og steinplukking før nok en ny hagedam står klar i hagen i Stokke.

Stor eller liten dam?
Mens noen bygger store dammer med fisk og vannliljer, synes andre et lite kar med rennende vann er nok for å kunne nyte lyden av sildrende vann i sin egen hage. Det finnes til og med egne hagedam-foreninger, der folk kan pleie sin felles interesse for det fuktige element. Mette og Dag viser deg hvordan du kan realisere drømmen om hagedam i din egen hage.

Det finnes flere måter å lage en hagedam på. Alle klarer å ta noen spadetak i plenen, men å hindre vannet i å sive ned i grunnen er verre. Noen velger å kjøpe ferdigstøpte kar de kan grave ned i hagen, mens andre liker å gjøre alt selv. Mette og Dag tar oss med på hele gjør-det-selv-prosessen, og viser hvordan du skaper en hagedam med dine egne hender fra grunnen av.

Sikkerhet
Når selve gravingen er ferdig, gjenstår det fortsatt en del arbeid. Det skal legges sand, og gjerne et teppe, ned i hullet. Over dette kommer folie, som holder vannet på plass. Det kan også være lurt å be en elektriker godkjenne prosjektet, slik at du slipper å få støt når du dypper tærne i din nye hagedam. I tillegg må hagedammen sikres, slik at det ikke skjer en ulykke. Har man for eksempel barn som leker i hagen, kan en usikret hagedam være livsfarlig.

Det blir mye hardt arbeid, men også muligheter for å beundre de ferdige dammene og beplantningen rundt disse. La deg inspirere!

Om ”Grønn glede”
Hageserien er et programkonsept som tar i bruk både radio, internett, tv og bøker. Programlederen Mette Stensholt Schau og den faste gartneren, Dag Arneson, går igjen i programmene og skaper gjenkjennelse. Programmet har et fast innslag hver torsdag i Norgesglasset i P1 og på internett er adressen: www.nrk.no/hage.

Egenprodusert hageserie fra NRK Vestfold og Ut i naturen-redaksjonen i Faktaavdelingen
Programleder Mette Stensholt Schau, tlf: 92 01 51 94
Prosjektleder Anne Ognedal
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83


LENKER
  • Grønn glede på nett