Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 16. april 2003 kl 20.05 Stereo: spesial

Rockepredikanter

Manic Street Preachers blir ofte betegnet som den britiske rockens intellektuelle alibi. (Foto: Sony Music)
Manic Street Preachers blir ofte betegnet som den britiske rockens intellektuelle alibi. (Foto: Sony Music)
Ikke siden Tom Jones og Shirley Bassey har Wales fostret større stjerner enn Manic Streeet Preachers. I fjor kom rockepredikantene med et samlealbum, og i den anledning møtte Per Sundnes et band som ikke tar seg selv høytidelig, og som har en ironisk distanse til sitt tidligere liv som rockens agitatorer.

I 1991 kom arbeiderklasseguttene i Manic Street Preachers sammen med ett mål for øye: Å terrorisere britisk musikk, som på den tiden var overveldet av innadvendt rock og acid house. I løpet av de neste ti årene klarte gutta fra den anonyme byen Blackwood raskt å bergta både presse og fans, ikke minst på grunn av gitaristen Richey James Edwards selvdestruktive adferd. Richey forsvant under en turné i USA i februar 1995, og har ikke blitt sett siden.

Året etter forsvinningen kom det kommersielle gjennombruddet for de tre gjenværende bandmedlemmene med albumet "Everything Must Go". Siden har bandet turnert verden over, og elleve år etter debuten "Generation Terrorists" i 1992 kommer nå et samlealbum med de største sangene. Rockepredikantene er igjen aktuelle.

Egenprodusert dokumentar
Programledere: Nina S. Martin og Guttorm Andreasen
Prosjektleder: Line Hødnebø
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96