Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 12. april 2000 kl 22.00 NY adresse: Klesdesigner Elisabeth Surdal

NY adresse: Klesdesigner Elisabeth Surda


NRK1 onsdag 12. april kl 22.00
NY adresse: Klesdesigner Elisabeth Surdal

Norske strikkeplagg på catwalken i New York

Elisabeth Surdal fra Moi ved Flekkefjord er i ferd med å lansere sitt eget klesmerke i New York etter å ha jobbet for flere av de store designerne. Hennes spesialitet er strikkede plagg. Bjørn Fredheim møtte Elisabeth Surdal under forberedelsene til årets moteuke i New York.

Elisabeth Surdal driver sitt eget lille klesdesignfirma og arbeider som frilansdesigner. Hun har tidligere jobbet for kjente firmaer som Ralph Lauren og Adrienne Vittadini. Hennes spesialitet er strikkede plagg, hatter og skjerf. Hun sier selv at det er en hard og tøff bransje der hun ennå bare er i startfasen.

Hun arbeider nå for et firma som er i etableringsfasen, nemlig New Frontier. I programmet ser vi blant annet hennes arbeid i forbindelse med motemessen The Coaterie som åpnet i slutten av februar.

Tøff hverdag
Elisabeth Surdals designerhverdag er preget av hardt arbeid. Så dette er absolutt ikke noen glamorøs tilværelse. Kampen for å skape en kolleksjon som selger, er hard. Og Elisabeths plagg er bare en liten del av den totale kolleksjonen. Vi følger Elisabeth på besøk hos delprodusenter og ser hvordan hun, sammen med andre, arbeider fram deler av en kolleksjon som til slutt skal fotograferes for bransjemagasinet.

I programmet ser vi også hvordan Elisabeth Surdal arbeider med lanseringen av sitt eget klesmerke. Å skape en logo som fungerer er en del av denne jobben. Vi følger også Elisabeth på besøk hos venner som arbeider i samme bransje.

Fra Norge har Elisabeth Surdal utdannelse fra grafisk designskole i Kristiansand og fra husflidsskolen i Risør. Hun kom til New York i 1989 etter å ha jobbet ett år i Paris. Hun har videre utdannelse fra Parsons School of Design. Elisabeth Surdal arbeider nå som frilansdesigner i New York.

Fire kunstnerportretter
Under fellestittelen \"NY-adresse\" møter vi fire unge norske kunstnere som er bosatt i New York og som alle har gjort seg bemerket innenfor sitt felt. I de to første programmene møtte vi danseren Martin Løfsnes og fotografen Anne Katrine Senstad. I kveld er turen kommet til Morten Sohlberg som driver et online-akademi for design. Klesdesigneren Elisabeth Surdal møter vi i det fjerde og siste programmet.

- Hvert av programmene er gjort i løpet av 3 - 5 dager, og vi følger hovedpersonene i arbeid og fritid, forteller manusforfatter og regissør Bjørn Fredheim. De fire unge norske kunstnerne vi møter i serien har alle det til felles at de synes New York er et spennende og utfordrende sted å jobbe. Enkelte synes nok at hjemlandet, i noen tilfeller, ikke har gitt dem de utfordringene, og kanskje heller ikke mulighetene, de ønsket. I New York er det lettere å bli akseptert for den man er og få gehør for ideer som hadde vært vanskelig å gjennomføre i Norge.

Alle opptakene ble gjort i løpet av 20 svært hektiske dager i New York, og i høyt tempo. - Å følge \"våre\" personer er ikke alltid like lett i en hverdag og et miljø som skiller seg ganske radikalt fra Norge. Det paradoksale er at bare det å få lov til å gjøre opptak, absolutt ikke er noen selvfølge i en by og et land der store deler av menneskenes hverdag er relatert til fjernsyn, sier Bjørn Fredheim.

NRK1 onsdag kl 22.00

Billedtekst
Designeren Elisabeth Surdals spesialitet er strikkede plagg, og hun hentes ofte inn når kolleksjoner skal inneholde denne typen plagg. (Foto: FOCUS film 2000)

Dokumentarserie i fire deler om unge norske kunstnere i New York
Produsert av FOCUS film i samarbeid med NRK
Manus og regi: Bjørn Fredheim, mobil 90 08 32 27

Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41