Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 1. desember 2005 kl 19.55 Store norske: Christian Michelsen

Tjuagutten fra Torget

Hans Wilhelm Steinfeld er forkjemper for Christian Michelsen (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Hans Wilhelm Steinfeld er forkjemper for Christian Michelsen (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Christian Michelsen var bergenser på sin hals gjennom hele livet. Han var en av landets fremste skipsredere, men ikke minst en politisk strateg og den første statsministeren i det selvstendige Norge.

Michelsen gjorde seg tidlig bemerket med sin taleførhet og «sarkastiske evne». Han var intelligent, men tok lett på skolen. I gymnassamfunnet Hugin var han en dreven, ofte infam debattant. Siden satset han på en karriere som skipsreder.

I 1891 ble Christian Michelsen valgt inn på Stortinget for Venstre. Han ble snart en av partiets mest innflytelsesrike politikere, men etter hvert mislikte han utviklingen både i Venstre og på Stortinget, han fikk problemer i rederiet og han lengtet hjem til Bergen.

I januar 1905 raknet regjeringen Hagerup med bakgrunn i den såkalte Konsulatsaken. Michelsen så unionsoppløsning som eneste løsning, og var en av to statsråder som utløste regjeringens avgang ved å søke avskjed. Dagen etter fratrådte også resten av regjeringen, og Michelsen framstod som den naturlige lederen i en ny samlingsregjering. Michelsen planla og sto i stor grad for gjennomføringen av selvstendighetsprosessen.

For innsatsen i 1905 ble han svært populær, men med hverdagen vokste opposisjonen.
Høsten 1907 var Michelsen svekket både politisk og helsemessig, og gikk av. I 1908 var han med på å danne nok et nytt parti; Det frisinnede Venstre.

Under regjeringskrisen i 1919 oppfordret Kongen Michelsen til igjen å danne en samlingsregjering, men forsøket var forgjeves. Etter dette var Michelsen mer et politisk symbol og samlingsmerke. Samtidig gikk forretningene godt, og han var blant pionerene i norsk tankskipsfart.

Forkjemperen
Hans Wilhelm Steinfeld, journalist og historiker, er Michelsens forkjemper. Steinfeld gir i sitt program et bilde av Michelsen som en ekte bergenser. Michelsen vokste opp i Bergen og lengtet i hele sitt liv tilbake til byen når han ikke var der.

Det blir også et møte med stuntreporter Lina Eide. Hun stiller spørsmålet "Hvem er bergenseren?" og møter mannen som i tre år har skrevet biografien om nettopp Christian Michelsen.

Om serien:
10 norske storheter konkurrerer om å bli århundrets nordmann. Felles for dem alle er at de har levd mellom 1905 og 2005.

Hver kandidat har sin egen "forkjemper" som taler deres sak, men det er opp til seerne å stemme frem en vinner. Vinneren blir kåret på direkten 17. desember.

Forkjemperen fungerer som en slags programleder, men vedkommende tar samtidig stilling til og argumenterer for sin kandidat. I programmene lærer vi på kjenne de ti kandidatene på en ny måte, sett gjennom forkjemperens øyne.

Linda Eide er fast stuntreporter og gir samtidig et nyansert bilde av kandidatene. I hvert program har hun to innslag der hun belyser ulike sider ved de nominertes personlighet – på en litt annerledes måte.

For å stemme på de ulike kandidatene til Store norske har du tre valg:
telefon: 82947010 (pris 2,27)
SMS: SN + kandidatnummer til 1905 pris: 2, 27 pr. melding
Internett: www.nrk.no/storenorske

Egenprodusert dokumentarserie (2005)
Prosjektleder: Rune Møklebust: 97585849
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf. 23 04 99 18/988 588 80,
LENKER
  • www.nrk.no/storenorske 
  • Les mer: www.nrk.no/storenorske/