Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 18. oktober 2008 kl 19.55 "Nordkaperen" seiler i Indonesia

Korrupsjonsbekjempelse og tsunami

Nordkaperen seiler i Indonesia: Danmarks utviklingsminister Ulla Tørnæs diskuterer dansk bistandspolitikk og indonesisk innenrikspolitikk med Kaptein Troels Kløvedal om bord på Nordkaperen. (Foto: Mikael Ib Hansen, DR)
Nordkaperen seiler i Indonesia: Danmarks utviklingsminister Ulla Tørnæs diskuterer dansk bistandspolitikk og indonesisk innenrikspolitikk med Kaptein Troels Kløvedal om bord på Nordkaperen. (Foto: Mikael Ib Hansen, DR)
Alle om bord gleder seg til å komme i land da "Nordkaperen" legger til kai i den gamle havnen Sunda Kelapa i Jakarta. Det skal de blant annet treffe en kvinne som jobber mot korrupsjon.

I Jakarta treffer Gurli danske Anne-Lise Klausen. Hun arbeider for Verdensbanken og den indonesiske regjering. Hennes oppgave er å bekjempe korrupsjon i Indonesia.

Store oppdagelser
Kaptein Truels Kløvedal deler sine sjøfartshistoriske kunnskaper med seerne, og forteller i denne episoden om de viktige sjøreisene og deres betydning for verdenshistorien. Blant annet forteller han om utvikling i kartografiens og sjøfartens utvikling på 1400-tallet, da mange nye sjøveier ble oppdaget.

Vulkanutsatte områder
Den danske utviklingsministeren er på besøk i Indonesia for å se på følgene av tsunamien i 2004 og hva de danske bidragene har blitt brukt til. I Aceh fikk statsråden se oppbyggingen etter de enorme ødeleggelsene.

Etter halvannen uke i Jakarta drar "Nordkaperen" til sjøs igjen. Nå bærer det til Bali for å filme vulkanen Krakatau, som har flere små utbrudd hvert år. Dette er et urolig geologisk område hvor det har skjedd mange katastrofer.

I 1883 oppsto en tsunami som var over 40 meter høy da den rammet Sumatra. Katastrofen kunne høres helt på Mauritius.

Om serien
Troels Kløvedal besøkte Indonesia på sin første jordomseiling på 70-tallet. I 2006 dro han tilbake, og vi får oppleve livet til sjøs, den fargerike indonesiske kulturen og den imponerende naturen i det sørøstasiatiske farvannet.

I seks tv-programmer har han utforsket Indonesias øyer, hovedstaden Jakarta, landets fryktinngytende vulkaner, eksotiske dyre- og planteliv, dets fascinerende folkeferd og kultur - og ikke minst de mange dansker som i tidens løp har valgt å slå seg ned i Indonesia.

Kløvedal forteller også levende om Indonesias historie fra islams inntreden på 1200-tallet og frem til i dag.

De som er ombord
Besetningen på Nordkaperen består av sønnen Asbjørn (8), datteren Gurli Marie (25), hustruen Else Marie og styrmann Thomas, som har seilt med Troels på verdenshavene i seks år.

På turen i Indonesias farvann har de med seg kameramannen Mikael Ib fra og lydmannen Paul fra Danmark Radio, som begge må sies å være på sitt livs opplevelsesreise.

Dansk dokumentar i seks deler (2006)
Originaltittel: Kløvedal i Indonesien (3:6)
Produsert av Danmarks Radio
Kontaktperson: Berit Ekholdt, tlf 23 04 94 50 / 997 97 743
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no