Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 3. juli 2005 kl 20.10 Evig heder

Norske sjøfolks kamp i krig og fred

Serien "Evig heder" ble laget av NRK Hordaland i 1995 og var NRKs hovedmarkering av Frigjøringsjubileet i 1995. Vi møter over hundre krigsseilere i inn- og utland som står fram, hver og en, med sin sterke historie om krigen på havet, om kamerater som ble borte i flammehavet etter tyske torpedotreff og om egen angst for å dø.

De krigsseilere som overlevde kunne også fortelle om kulden og likegyldigheten de ble møtt med i et fritt fedreland som også de hadde drømt om. Et fritt Norge som med sin handelsflåte spilte en avgjørende rolle i krigen mot Nazi-Tyskland. Behandlingen av norske krigsseilere er i ettertid blitt kalt et skammens kapittel i norsk etterkrigshistorie.

Kyst-Norges sterke kvinner, som plutselig stod alene med ansvar for hjem og barn, har også fått sin rettmessige plass i fjernsynsserien. Mange av disse kvinnene fikk aldri mannen sin tilbake, og noen av dem måtte finne seg i ydmykelsen når det viste seg at ektemannen hadde giftet seg på nytt med London-regjeringens samtykke.

"Evig heder" rystet store deler av det norske folk. Erik Bye, krigsseilernes varme talsmann gjennom mange år og programskapernes rause rådgiver og støttespiller, sa det slik:

"Det ble stille i landets stuer under markeringen av femtiårs-jubileet for frigjøringen av Norge da fjernsynsserien "Evig Heder" ble vist i NRK våren 1995. Magne Misje og Dag Indrebø hadde gitt feiringen et innhold som sjokkerte de yngre av oss, og som vakte de eldre til sorg og dyp ettertanke. Og til skamfølelsen. – Om noen følte "medynk" med krigsseilerne, var dette en urett mot dem. Slikt har de aldri bedt om. Skulle noen ha behov for" medynk" måtte det være det norske samfunn – det vil si hver enkelt av oss – som vil måtte leve videre med vår viten om den behandling krigsseilerne og for øvrig mange andre hardt rammede krigsdeltakere fikk i etterkrigstiden."

En samlet presse gav serien uventet mye ros og oppmerksomhet: "Ingen kan sitte uberørt og se på når gamle menn gråter åpenlyst over minner de har båret med seg i over 50 år." (Terje Valestrand i Bergens Tidende) "Evig Heder"ble også tildelt såkalt SKUP-diplom i 1995. bl.a fordi : "Deler av serien er fjernsynsdokumentar på sitt beste: Den griper oss følelsesmessig, samtidig som den overleverer kunnskap."

NRK har valgt å imøtekomme et sterkt ønske hos de mange som har bedt om et gjensyn med programserien "Evig heder". Det gjelder i særlig grad de få gjenlevende krigsseilere og familiene deres. Ved å sende serien i reprise i jubileumsåret 2005, markeres også 60-årsminnet for freden i 1945. Den freden norske krigsseilere bidrog så sterkt til, og som kostet dem så dyrt.

Egenproduksjon i seks deler fra NRK Hordaland
Reprise fra 1995
Ved Dag Indrebø, tlf 55275200 og Magne Misje, tlf 52828283