Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 10. juli 2005 kl 21.00 Født 4. juli

Minneverdig film om Vietnam-krigen

Ron Kovic (Tom Cruise) kommer hjem fra krigen i Vietnam-krigen i rullestol. (Foto: Universal)
Ron Kovic (Tom Cruise) kommer hjem fra krigen i Vietnam-krigen i rullestol. (Foto: Universal)
Da Ron Kovic (Tom Cruise) dro for å slåss i Vietnam, viftet de amerikanske medborgerne med flagg. Da han kom hjem igjen, lam fra livet og ned, brant de dem. Kovic elsket fremdeles USA, men USA elsket ikke lenger ham. Ron Kovic må gjennom en krise før han kommer fram til sannheten om Vietnam-krigen.

Ron Kovic er født på USAs nasjonaldag 4. juli, og vokser opp til å bli en superpatriot. Han er en velbygd idrettsmann, og sjokkerer familien sin med å verve seg til Marinen for å slåss i Vietnam. Kovics pågangsmot og entusiasme blir imidlertid til redsel og forvirring når han ved et uhell dreper en av sine egne i kamp.

Nedturen fortsetter når han blir truffet av en kule som gjør ham lam fra livet og ned. Han kommer hjem og får et smertefullt og marerittaktig opphold på et veteransykehus. Etterpå drar han til Mexico, desillusjonert og deprimert, hvor han begynner å drikke. Men Ron Kovic kommer seg opp igjen, og blir en uredd antikrigsaktivist i prosessen.

Om filmen
"Født 4. juli" bygger på en sann historie, Ron Kovics selvbiografi. Filmen er lang, men med stor emosjonell kraft. Mange betrakter den som regissøren Oliver Stones beste, selv om Stone også står bak den mektige filmen "Platoon" om samme tema, og Tom Cruise fikk mye skryt for rollen. Den viste for alle at han ikke bare er "et pent ansikt".

Filmen ga Oliver Stone Oscar for beste regi. Tom Cruise måtte nøye seg med å bli nominert.

Amerikansk drama (1989)
Originaltittel: "Born on the 4th of July"
Med Tom Cruise, Raymond J. Barry, Caroline Kava, Kyra Sedgwick, Willem Dafoe, Brian Larkin
Regi: Oliver Stone
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78