Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 4. oktober 1999 kl 21.05 Folkets århundre: Mørk hud

Folkets århundre: Mørk hud (ttv)

NRK2 mandag 4. oktober kl 21.05
Folkets århundre (18:26) Mørk hud

Hvitt mot sort

BBCs storartede serie om vårt turbulente århundre fortsetter utover på nyåret. I kveld er vi kommet til året 1960 da apartheid slår ut i blodige tumulter både i Sør-Afrika og i USA.
Det hvite regimet i Sør-Afrika vekker stadig mer avsky rundt om i verden. Den nådeløse apartheidpolitikken fører til en rekke blodige sammenstøt. Blant annet blir 56 afrikanere drept i en demonstrasjon i Sharpeville.
De meningsløse motsetningene kommer også for en dag i USA, der Martin Luther King går i spissen for de fargedes kamp.
Mens medlemmer av Ku Klux Klan terroriserer fargede medborgere i sør, begynner studentmiljøer rundt om i landet å reagere med kraftige demonstrasjoner. Det er tydelig at apartheid også i dette landet er på vikende front.
Ulikhetene mellom sort og hvit er ikke lenger akseptabel politikk. I Washington er politikerne stort sett enige om at borgerrettighetene må være allemannseie. Aggressive og reaksjonære motkrefter finner man blant fanatikere i enkelte delstater.

Om serien
Serien er en kronologisk og tematisk kavalkade over vår nære fortid og den tiden vi lever i. Produksjonen er en av BBCs mest påkostede gjennom tidene. Forskere og reportere har gravd i film- og fjernsynsarkiver og historisk stoff over hele verden. Noe av dette stoffet er aldri tidligere publisert. Hver av de 26 delene tar utgangspunkt i en bestemt dato heftet til viktige begivenheter opp gjennom tiårene.
BBC har brukt fire år på å produsere de 26 delene. Leder av prosjektet har vært Peter Pagnamenta, en av BBCs mest erfarne produsenter. BBC har også hatt mye god produksjonshjelp fra sin samarbeidspartner WGBH, den amerikanske public servicestasjonen i Boston.
En meget lang rekke innflytelsesrike personer og vanlige mennesker er intervjuet om historiske hendelser. De norske kommentarene i serien blir lest av Ole Christian Lagesen.

NRK2 mandag kl 21.05

Britisk dokumentarserie i 26 deler
Produsert av BBC i samarbeid med WGBH
Originaltittel: People\'s Century
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123