Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 5. juli 2003 kl 21.05 Niern: Slaktergutten

Irsk svart komedie

Francie Brady (Eamonn Owens) lever i sin egen fantasiverden, på flukt fra en vond virkelighet (Foto: Warner Bros)
Francie Brady (Eamonn Owens) lever i sin egen fantasiverden, på flukt fra en vond virkelighet (Foto: Warner Bros)
Vi befinner oss i en liten by i Irland i 1962, hvor 12 år gamle Francie Brady og hans beste venn Joe lever i en fantasiverden. De er inspirert av ting de ser på tv og en spenningsfylt og forvirrende erkjennelse av den gryende atomalderen. Men Francies virkelige liv er helt forskjellig fra fantasiens. Faren er alkoholiker og moren glir mer og mer inn i sin egen verden.

I Francies (Eamonn Owens) liv finnes det også en plageånd, familiens nysgjerrige og selvhøytidelige nabo, Mrs Nugent (Fiona Shaw). Hun er stolt over å være en av den isolerte landsbyens "synsere" og gir Francie skylden for alle ulykkene som rammer ham. Da familien faller fra hverandre, gir Francies uvanlige energi og vilje til å overleve seg utslag i en serie maniske episoder – noen sjokkerende, noen hjerteskjærende og noen uventet morsomme. Alle disse episodene reflekterer selvhøytideligheten og småby-hykleriet rundt ham.

Jomfru Maria
Forvirret av naboenes ondskapsfulle reaksjon på hans tap, trekker Francie seg lenger og lenger inn i sine ensomme drømmer. Etter å ha blitt avvist og skjelt ut av landsbyens folk, og etter å ha blitt atskilt fra sin eneste venn, får frustrasjonen over verdens grusomhet utløp i et nydelig og jordisk syn av Jomfru Maria (Sinead O’Connor). Hennes trøstende råd gir i begynnelsen Francie nytt håp. Men til slutt drives han inn i en eksplosiv tilstand med sjokkerende og voldsomme konsekvenser.

Oscar-vinneren Neil Jordans "Slaktergutten" gir et ironisk blikk på en tid og et sted i nær, irsk fortid. Samtidig er filmen en morsom, skremmende og medfølende fortelling om kreftene, både sosiale og emosjonelle, som gjør at et barn mister kontrollen fullstendig.

Irsk spillefilm fra 1997
Originaltittel: "The Butcher Boy"
Regi: Neil Jordan
I rollene: Stephen Rea, Fiona Shaw, Eamonn Owens, Alan Boyle, Aisling O’Sullivan
Sinead O’Connor
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74