Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 9. september 2004 kl 19.30 Schrödingers katt: Arvelig skjebne

Er skjebnen vår skrevet i genene ?

Synnøve Nes, 30 år, skal vikariere for Gry Molvær i Schrödingers katt i to måneder framover (Foto: Gorm Kallestad/Scanpix)
Synnøve Nes, 30 år, skal vikariere for Gry Molvær i Schrödingers katt i to måneder framover (Foto: Gorm Kallestad/Scanpix)
DNA-molekylet inneholder hele arvematerialet vårt. Strukturen på DNA bestemmer med andre ord det meste, om vi får blå øyne og lang nese, men også om vi kan få visse sykdommer senere i livet.

Oppdagelsen av DNA-molekylets struktur ble gjort tidlig på 1950-tallet og er den viktigste oppdagelse innen biologi i det forrige århundre. Det mener nobelpristakeren Sir Paul Nurse som vi treffer i kveldens "Katta". I dag er vi i stand til å lese den genetiske informasjonen som ligger lagret i DNA-molekylet, og spørsmålet som stilles i kveld er i hvilken grad DNA er med på å forme våre liv og bestemme vår utvikling.

Problemstillingen illustreres gjennom flere eksempler: Vi følger en gruppe rekrutter som gjennomgår hard militærtrening. Man studerer den enkeltes fysiske prestasjoner og samholder det med vedkommendes gener.

Spenning og gen
Et kontroversielt spørsmål er om genetisk forskning kan si noe om hva som går for seg i hodene våre. Nye teknikker innen hjerneforskning gjør det mulig å betrakte personlighet på samme måte som vi ser på øyefarge, sier professor Dean Hammer.

Hammer mener å ha funnet et gen som styrer behovet for spenning i livet. De mest spenningssøkende personene er kanskje de som driver med risikosport - som f.eks. basehoppere i Kjærag. Hammer undersøker genene til disse og sammenligner dem med genene fra mindre eventyrlystne personer. Og han finner klare genetiske forskjeller.

Om Schrödingeres katt
Synnøve Nes (30) vikarierer som programleder for Gry Molvær i to måneder. Synnøve er utlånt fra Her og Nå på P1, og har tidligere blant annet jobbet i Sommeråpent og Dagsrevyen.

Gry har permisjon fra Schrödingers katt for å lage en dokumentar om et av de største forskningsprosjekter i nyere tid, og i den forbindelse har hun vært på tokt med forskningsskipet G.O. Sars. Dokumentaren vil bli sendt på NRK i romjulen, men enkeltinnslag fra ekspedisjonen kommer i Schrödingers katt ut over høsten.

Egenprodusert faktaprogram fra program RIKS, Trondheim
Programleder: Synnøve Nes
Prosjektleder: Sigrid Gjellan
Pressekontakt: Erik Bull, tlf: 73881661/99599760