Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 19. februar 1999 kl 19.25 Hei, fetter!

Hei, fetter! (t)

NRK2 fredag 19. februar kl 19.25
Hei, fetter!

En algerier i Paris
Alilo (Gad Elmaleh) fra Algeri kommer til Paris hvor han skal hente en mystisk koffert på oppdrag fra arbeidsgiveren. Her treffer han sin muntre fetter Mok (Mess Hattou). I løpet av noen dager oppdager Alilo både fordeler og ulemper ved å være utlending i Frankrike.
Den fransk/algeriske filmregissøren Merzak Allouache har lagt handlingen i filmen til den støyende og tett befolkede innvandrerbydelen Belleville i Paris. Hit kommer Alilo (Gad Elmaleh) fra Algeri. Han har fått i oppdrag av sjefen sin å hente en mystisk koffert i Paris. Men nå har han mistet adressen og oppsøker sin fetter Mok (Mess Hattou) i håp om at han kan hjelpe ham.
Mok kom til Frankrike fra Algeri sammen med sin middelklassefamilie for mange år siden. Men den unge mannen som satser på en karriere som rapsanger, har valgt å flytte til et mindre fasjonabelt strøk. Mok beskriver bydelen som et himmelrike for kunstnere og intellektuelle. Men i virkeligheten er bydelen en ghetto for fattige innvandrere fra den tredje verden. Samholdet i nabolaget er sterkt, og her finnes mange fargerike personer.
Mok og Alilo opplever noen spennende dager i jakten på den mystiske kofferten.
Alilo er overrasket over den friheten han opplever i Paris som er så uvant etter mange år med undertrykkelse i hjemlandet. Imens gjør Mok stadige forsøk på å skaffe seg inntekter.
Elmaleh er inntagende som Alilo, og Hattou i rollen som den mer sofistikerte Mok skaper en spennende kontrast.

Alvorlig undertone
Den gjennomgående humoristiske, lette tonen i filmen kan ikke skjule en mørkere og langt alvorligere undertone.
Filmregissøren Merzak Allouache har levd i eksil etter at filmen \"Bab el-Oued City\", om muslimsk fundamentalisme, kom i 1994. Hans personlige erfaringer gir dybde til \"Hei, fetter\". Filmen kombinerer på en intelligent måte kulturkollisjonen mellom de to fetterne, som noen ganger gir seg humoristiske utslag, og den sterke følelsen av isolasjon og desperasjon Mok kjenner som en outsider i Paris.
NRK2 fredag kl 19.25

Film - innkjøpt
Produksjonsland: Algeri, Frankrike, Belgia (1996)
Originaltittel: Salut cousin
Regi: Merzak Allouache
Med Gad Elmaleh, Mess Hattou, Magaly Berdy og Ann-Gisel Glass
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41