Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 21. februar 1999 kl 23.05 Verdensscenen: Rustavi - stemmer fra Georgia

Verdensscenen: Rustavi - stemmer fra Geo

NRK2 søndag 21. februar kl 23.05
Verdensscenen: Rustavi - stemmer fra Georgia

Overraskelser med klang og samspill
I kveldens konsert utøves en georgiansk polyfoni av et særdeles mannsterkt kor på 13 medlemmer, under ledelse av Anzor Erkomaishvili. Det som gjør denne folkemusikken så berømt, er den særegne leken med polyfonien.
Her høres et vell av separate stemmer, som snur og bøyer seg og stadig overrasker med klang og samspill - i flimrende klirring og dissonanser.
Koret gjorde stor suksess under Festspillene i Bergen i fjor, og det er denne konserten seerne nå inviteres med på. Programleder er Siri Kathrine Rude.

Rustavi- koret
Rustavi- koret ble dannet i 1968, og under ledelse av Anzor Erkomaishvili har det utviklet seg til å bli noen av de mest populære utøvere av sanger fra Georgia. Hver av korets medlemmer kommer fra ulike deler av Georgia, og representerer derfor en sangstil og et repertoar som er spesiell for sin region.
Koret har gjort flere innspillinger og har opptrådt i en rekke land. Under BBC Proms i 1997 hadde koret stor suksess med sitt program.

Georgisk musikk
Georgisk musikk er enkle linjer som samtidig er rikt variert, en søvnløs vev av lyd med innslag av klare farger fra mange tradisjoner og forskjellig påvirkning.
En av de største gledene ved georgisk musikk er å spore hvordan en enkel sang - en urgammel salme eller melodi - transformeres i det den passerer fra en del av landet til den neste. Som i noen typer tidlig europeisk musikk ligger hovedmelodien i en georgisk sang som regel i den midterste av tre stemmer.
NRK2 søndag kl 23.05

Egenprodusert opptak fra Festspillene i Bergen 1998
Ved Frode Krohg og Anne Røthing
Programleder Siri Kathrine Rude
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83