Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 6. januar 2009 kl 19.30 En Noman i Pakistan

Et annerledes Pakistan

Noman Mubashir har reist Pakistan på kryss og tvers. (Foto: Klaus Erik Okstad, NRK)
Noman Mubashir har reist Pakistan på kryss og tvers. (Foto: Klaus Erik Okstad, NRK)
Noman Mubashir har reist Pakistan på kryss og tvers, og i denne serien viser han oss et land fylt av kontraster. Han har besøkt alt fra glamorøse filminnspillinger med store stjerner til isolerte landsbyer. Han har truffet unge jenter på cricketbanen, men også dem som driver "kabbadi", en langt enklere idrett utenfor de store byene. Det blir et fargerikt møte med en kultur mange nordmenn tror de kjenner, men som kan hende er ukjent for de fleste av oss.

– Mange har et klisjéfylt bilde av hvordan Pakistan ser ut, sier Noman og tror at nordmenn vil få en aha-opplevelse av serien.

Han er født i Norge av pakistanske foreldre, og mens Norge er hans hjemland, er Pakistan fedrelandet. Han har besøkt Pakistan tidligere, men det har stort sett vært med familie. Denne gangen reiser han på egenhånd – rundt i hele landet. Han oppdager sine røtter, røtter som han deler med mange andre som nå har Norge som sitt hjemland.

Kontrastenes land
Pakistan er fylt av kontraster, og kan by på snødekte fjell, grønne daler, ørken, strender og enorme jordbruksområder. Gjennom programmene ser vi blant annet nærmere på rolig landsbyliv og den yrende kulturscenen i storbyen Lahore, vi smaker på eksotisk mat, møter pakistanske ungdommer som deler sine tanker om framtida, blir med på prisutdeling og glamour på den persiske løperen, shopping med pakistanske jenter, i studio til GEO TV og til "Little Norway" der de fleste norsk-pakistanere har sine røtter.

Frodige og grønne fjell
I første program blir vi med Noman til den pakistanske fjellheimen nord i landet. I Nord-Pakistan ligger blant annet frodige og grønne Swat, på folkemunne kalt Pakistans svar på Sveits. Her klorer en liten landsby seg fast til fjellveggen, og det blir første stopp på vei mot Chitral, som kun ligger 8 mil fra grensen til Afghanistan.

I Chitral møter vi blant andre en tidligere prins og prinsesse som gav fra seg all sin politiske makt til den pakistanske staten i 1972. Vi overværer polo i "fristil" – det vil si seks spillere på hvert lag, uten både dommer og hestebytte.

Tidligere isolert dal
Etter besøket i Chitral går turen videre til Kelash-folket, som også blir kalt kafir som betyr vantro på arabisk. For bare et par år siden var dette området nærmest ugjennomtrengelig, men nå bygges veier.

Isolasjonen har gjort Kelashdalen svært ulik resten av Pakistan, og i landsbyen Bomburet har de sitt eget språk, Kelasha, egen religion, egne drakter og egne skikker. Her har de bodd i hundrevis av år, kanskje tusenvis. Ingen vet hvor folket egentlig kommer fra, men de fleste mener at de er etterkommere av soldatene til Aleksander den store.

Egenprodusert underholdnings- og dokumentarserie (2006)
Programskaper: Noman Mubashir
Prosjektleder: Niels Bierge