Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 13. april 2008 kl 17.30 Åpen himmel: Hverdagsengler i Afrika

Hverdagsengler i Afrika

Nils Andreas Loland (foto: Sanden Media).
Nils Andreas Loland (foto: Sanden Media).
Tema: Vann

Nils Andreas Loland, er ingeniør, 3-barnspappa og bosatt på Nodeland, utenfor Kristiansand. For 3 år siden kom han og familien hjem fra et 5 år langt opphold i Fiiltu i Etiopia hvor han ledet et vannprosjekt som sørget for at befolkningen i dette halvørkenområdet fikk tilgang til rent vann på helårsbasis.

Interessen for konstruksjoner og vannanlegg fikk han tidlig. Da han var barn, arbeidet foreldrene hans som misjonærer i Afrika, og ett av prosjektene de var involvert i var utbygging av vanntilførselen til Haydom sykehus i Tanzania. Dette er en periode Nils Andreas ser tilbake på med glede.

Han tilbrakte sine skoleferier på Haydom, på sommerfugljakt i området rundt og på vannprosjektet sammen med sin far. Dette var med på å inspirere ham til sitt yrkesvalg.

Når han nå er tilbake på Haydom, 20 år senere, ser han at både sykehuset og området har vært igjennom en enorm utvikling, mens vannforsyningsanlegget fremdeles ser ut til å være i funksjon.

- Vann er liv. De færreste nordmenn vet hva det vil si å ikke ha nok vann, men her ute ser vi at vann er helt essensielt for å overleve.

James Lubuva (foto: Sanden Media).
James Lubuva (foto: Sanden Media).
James Lubuva er Haydoms egen lokale kunstner. Han har teknisk ingeniørutdannelse fra Arusha og bildene hans er i stor grad preget av dette. Mesteparten av inntektene sine får han av å male kart og plansjer, skilter på alt fra hus til skvettlapper på sykler. I programmet utfordres han til å male det han forbinder med vannets betydning, noe han løser på en måte som røper hans tekniske bakgrunn.

HaySchool barnekor består av de norske skolebarna på Haydom sammen med sine småsøsken. Antallet varierer stadig, men akkurat da vi var der var det tre skolebarn og tre småsøsken. De synger enkle barnesanger og i dette programmet synger de sangen "Vær modig og sterk".

"The Choir of Haydom School of Nursing" er sykepleierskolens eget kor. De er kjent for å holde høy kvalitet, har tidligere vært på turne i Norge, og har laget to CD’er.

Medvirkende:
Programleder – Synnøve Kvervavik Vatne
Hovedgjest – Nils Andreas Loland
Kunstner – James Lubuva

Musikk
– "HaySchool barnekor"
– "The Choir of Haydom School of Nursing"

Åpen himmel i NRK1 søndag 13. april kl. 17:30.