Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 1. mai 2007 kl 19.55 En statsminister takker for seg

Deprimert Persson

En statsminister takker for seg: Göran Persson blåste nytt liv i Sveriges utenrikspolitikk da han var statsminister. (Foto: SVT)
En statsminister takker for seg: Göran Persson blåste nytt liv i Sveriges utenrikspolitikk da han var statsminister. (Foto: SVT)
I kveld tar vi del i Göran Perssons fokus på svensk utenrikspolitikk. Vi er med til Israel og på toppmøter mellom den svenske statsministeren og USAs president Bill Clinton. Men det er formannskapet i EU som setter Persson på den største prøven.

Da Göran Persson reiste til Israel i 1999 var han den første svenske statsministeren på over 30 år som besøkte landet; et besøk som bidro til at Sveriges utenrikspolitikk ble forandret.

I hjemlandet er samtidig konflikten med venstrepartiet og Gudrun Schyman sterkt, men samarbeidet fortsetter i takt med at Persson styrker sin lederrolle.

I 2000 overtar Sverige og Persson formannskapet til EU. Den svenske statsministeren står for en utvidning østover som noen har sammenlignet med spillet "Svarte-Petter". Men da formannskapet tar slutt skjer det noe merkelig med den sindige Göran Persson. Han blir rammet av noe så spesielt som en "post-presidential depresjon".

Om serien:
I vår sender NRK1 dokumentarserien i fire deler om Sveriges avgåtte statsminister Göran Persson. Dokumentarserien vakte sterke reaksjoner da den ble sendt på SVT i mars, og politiske eksperter i Sverige mener den har gjort ubotelig skade på Perssons ettermæle.

I Sverige er likevel dokumentarserien omtalt som et unikt prosjekt og den skapte sterke reaksjoner både i forkant og da den ble sendt. Selv Göran Persson følte på et tidspunkt behovet for å ta til motmæle mot kritikken som kom i kjølvannet av hans mange kontroversielle uttalelser i programmet.

Svensk dokumentarserie (2006)
Originaltittel: Ordörande Persson
Produsert av: SVT1 ved Erik Fichtelius og Kjell Tunegård
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf. 23 04 99 18/988 588 80
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no