Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 2. januar 2011 kl 22.05 Mari Boine - verdensnomaden

Scenen er mitt hjem


Mari Boine, den kjente samiske artisten, har joiket på verdens scener i 25 år og holder mer enn 100 konserter årlig både i Europa og i Afrika. Hun har funnet sin egen musikalske stil. Den fenger et enormt og mangfoldig publikum.

Mari forteller at joiken vekker opp glemte drømmer hos publikum. Hun blir stadig overrasket over responsen; hun synger jo på samisk som nesten ingen forstår.

Dokumentaren tar oss med på Maris musikalsk reise. Den inneholder de tidligste opptakene vi har og som få har sett. I programmet forteller hun også om de vanskeligste valgene hun har måttet ta i livet sitt. Hun forlot familien og sønnene sine for å kunne satse på musikken.

Motstand ga henne styrke
Da Mari begynte å joike på 1980-tallet, var det mange som var skeptiske til måten hun gjorde det på. Hun opplevde en massiv motstand hos den samiske befolkningen. Hennes egne foreldre aksepterte heller ikke det hun gjorde. Moren mente at joik var synd, og faren kalte det for Djevelens verk. - Min mor kom aldri på mine konserter, og det er en sårhet jeg bærer med meg. Samtidig var det motstanden som ga meg styrke til å fortsette med livsprosjektet mitt, nemlig å få joiken ut i verden.

Henter inspirasjon fra verden
Turnélivet i Europa og Afrika er krevende, men hardkjøret gir henne energi til å gi enda mer av seg selv på scenen. Når konserten begynner, kaster hun seg bare ut i det, og publikum tar i mot både henne og musikken. - Jeg henter inspirasjon fra hele verden og er alltid på jakt etter nye musikalske samarbeidspartnere. Nå har jeg funnet spennede artister fra Sør-Afrika, Madosini og Abaqondisi Brothers, som passer til min musikkstil, forteller Mari.

Lysets sendebud
Innimellom storbylivet, konsertene og de lange reisene, lengter hun alltid tilbake til stillheten og naturen i Sameland. - Jeg føler meg som rødnebbternen, Sterna Paradisea, trekkfuglen som lengter etter lyset og varmen, sier hun.

Ternen kom alltid samtidig med midnattsolen, derfor har hennes siste CD fått tittelen "Čuovgga Áirras", som betyr lysets sendebud.

Nå er hun svanger med en ny CD, og denne gangen er det bestemor Mari som skal gi en spesiell gave til samiske barn, nemlig nye, spenstige barnelåter på samisk.

-Jeg klarer ikke å finne roen og etablere et eget hjem, men har nå innsett at scenen er mitt hjem, sier Mari Boine.

Egenproduksjon, NRK Sámi Radio, 2010
Programansvarlige: Liv Inger Somby og Hans Olav Landsverk
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no