Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 27. september 2004 kl 22.10 Dok1: På flukt inn i fella

Forbryterske fuglefangere

I en tysk prisbelønnet dokumentar ser vi hvordan Europas trekkfugler fanges på de mest primitive måter i Syden – og fortæres på eksklusive spisesteder og i hjemmene.

Naturfilmeren Klaus Tümmler har bl.a. vunnet dyrevernprisen på Wildlife Vaasa Film Festival (Finland) og blitt tildelt utmerkelsen for etterforskende dokumentarbeid på Wildlife Filmfestival i Missoula (Montana, USA) med filmen som vises i Dok1.

Barbarisk
I Sørvest-Frankrike fanges trekkfuglene på de mest barbariske måter. Fangede skogsduer blir holdt i totalt mørke med tau om foten i månedsvis for at de skal bli gode lokkeduer. Når de har gjort jobben, graver jegerne dem ned, levende.

Barraca-fellen
I Spania tar fuglefangere millioner av sangfugler og andre utsatte fuglearter hvert år. Som regel avlives de for hånd.

Dette kan høres grotesk ut, men er ingenting imot barraca-metoden som brukes i jakten på trekkfugl. For første gang har noen lykkes å avsløre denne grusomme fangstmetoden på film.

Barraca er en dødelig felle som settes opp for å fange trekkfugler: Pinner og grener smøres inn med lim, og fuglene blir sittende fast til de dør av seg selv eller "jegeren" vrir hodet rundt å dem.

Tysk dokumentar (2000)
Originaltittel: Flight into the Trap/Flug in die Falle
Produsert av: Klaus Tümmler/Condor Filmproduktion
Kontaktperson i Programinnkjøp Dokumentar: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64, gunilla.gaarder@nrk.no
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57