Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 10. mars 2006 kl 20.55 Solens mat

Hos Alpenes urinnvånere

Giovanni Denardin har 80 melkekyr å passe i Val di Fassa. (Foto: Per Anders Rudelius, SVT)
Giovanni Denardin har 80 melkekyr å passe i Val di Fassa. (Foto: Per Anders Rudelius, SVT)
I Val di Fassa i de italienske alpene har Giovanni Denardin et åttitall melkekyr å passe på. Han er en av de aller siste bøndene i Dolomittene. Sammen med den svenske "mat-turisten" Bo Hagström besøker vi ladinerne, urinnvånere i Sentral-Alpene.

Cortina, Val Gardena, Moena og Canazei er kjente stedsnavn i Ladinia. Tusenvis av skandinaver reiser dit om vinteren for å stå på ski. Ladinerne holder til i fem forskjellige dalfører nær grensen til Østerrike. Folkeslaget teller i dag 38 000, og ladinsk er et offisielt minoritetsspråk i regionen.

Robust kjøkken
Ladinia er kledd i sin beste sommerskrud og er som klippet rett ut av "Sound of Music". Giovanni Denardin og hans familie praktiserer fortsatt det gamle bondelivet, de kjerner smør, lager pølse og ost og selger alt sammen direkte fra gården. Det ladinske kjøkken er robust og mer østerriksk enn italiensk. Kanskje fordi disse dalførene var del av det østerrikske Tyrol fram til 1918.

Til parade-rettene hører canederli (knödel) som kan minne om raspeball, men er laget av brød og røkt skinke. Grillet skinke er også en klassiker her.

På nærmere 2000 meter ligger Rifugo Fuciade, en gammel fjellhytte som i dag er en av Alpenes beste restauranter. Man produserer nesten alle råvarene selv, og vi blir med kokken når han røker sin berømte skinke (speck).

Østerrikske søtsaker
Desserten her er en arv fra Østerrike. Friterte munker og strudel ser vi i forskjellige varianter, fylt med rosin, nøtter, syltetøy og honning. Fortaeis er en dessert som lages til forlovelsesfestene. Røren spres ut i kokende olje og resultatet toppes med hjemmelaget blåbærsyltetøy.

Mer om serien
I en ny omgang av den svenske serien "Solens mat" med Bo Hagström tar vi matveien til noen av Italias glemte og ukjente folkeslag.

Vi skal til områder av Nord-Italia der det til uminnelige tider har bodd egne folkeslag – som oksitanere, kimbrere, ladinere, brigaskere, apuanere og furlandere.

Svensk dokumentarserie i seks deler (2005)
Originaltittel: Solens mat
Produsert av: SVT/Nordvisjon/samproduksjon
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57