Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 8. november 2006 kl 22.30 Migrapolis: Bygdegetto

Det internasjonale Norge

Reporter Raheela Kokab Chaudry og Asbjørn Frigstad på Lista (Foto: NRK)
Reporter Raheela Kokab Chaudry og Asbjørn Frigstad på Lista (Foto: NRK)
På Lista har de fleste et forhold til USA. Nederlendere holder folketallet opp i Østerdalen, mens 150 filippinere har slått seg ned i Rjukan.

Asbjørn Frigstad har i likhet med mange andre på Lista tilbrakt flere år i USA. Han dro som 18-åring, og kom tilbake etter ni år. Da bygde han hus for dollarene han hadde tjent. Nå kan han handle matvarene sine på Trunken, en butikk på Lista hvor amerikanske varer selges.

- Artig at butikken heter Trunken, det er jo navnet på den kassen vi reiste over med. Både bestefar, min far og jeg hadde en sånn, forteller Asbjørn.

Nederlendere i Østerdalen
Mark og Melanie Remers er en av seks nederlandske familier som har flyttet til Rena-området. Og tre av fire campingplasser i området drives av nederlendere. Paret tror at mange nederlendere setter campinglivet høyt. – Mange drømmer om å starte campingplasser selv. Vi nederlendere er glad i å campe rundt om i Europa.

Ordføreren Ole Gustav Narud setter stor pris på nytt blod i kommunen. – Vi er vant til at folk flytter ut av kommunen, men nå er det et brudd på denne trenden. Og det er fint å se at det er andre som setter pris på kvalitetene vi har her.

Filippinere i Rjukan
Filippinerne er den største gruppen innvandrere i Rjukan. På 70-tallet kom noen filippinske sjømenn dit etter å ha jobbet på norske båter. Ryktet om at det var lett å få jobb på fabrikk spredte seg, og stadig flere bekjente slo seg ned.

- Min far kom hit for 23 år siden, fikk seg jobb og hentet oss andre hit, forteller Junel Liwanag. I dag bor det 150 filippinere på Rjukan, og et av boligområdene har fått navnet "Lille Manila" på folkemunne.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen, tlf: 22 80 82 44 veslemoy.hvidsteen@nrk.no
Hung Ba Mai, reporter i Rjukan, tlf: 90 82 82 54
Lotten Christiansen, reporter i Østerdalen, tlf: 92 03 06 98
Raheela Kokab Chaudry, reporter Lista, tlf: 91 88 35 68
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no