Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 11. juli 2003 kl 16.25 Norske filmminner: Broder Gabrielsen

Syk forkynnelse

Ulrikke Greve og Per Christensen i den kontroversielle filmklassikeren
Ulrikke Greve og Per Christensen i den kontroversielle filmklassikeren "Broder Gabrielsen" (Foto: Guri Heitmann Müller)
Lekpredikanten Gabrielsen oppdager at det trengs mer enn Guds ord for å få tilhørere. Denne kontroversielle filmen retter søkelyset mot religiøse møter der bønn blir sirkus.

"Broder Gabrielsen" ønsker å advare mot en form for forkynnelse som menneskene bak filmen mener ikke har noe med kristendommen å gjøre. Vi følger Gabrielsen og hans kone fra kummerlige forhold med få tilhørere, inntil de begynner å ta i bruk sterkere virkemidler. Ved hjelp av disse klarer de å bygge opp en ekstase som er en blanding av hysteri, rytme og religion.

Helbredelseshysteri
I denne ekstasen opplever forsamlingen et under. En ung jente som lider av en hysterisk lammelse i beina, reiser seg plutselig opp og går. Gabrielsen blir overbevist om sine helbredende evner, og satser på å bli en virkelig stor forkynner. Men hvorfor kommer det ikke flere helbredelser?

Omstridt film
Det ble mye bråk i kjølvannet av lanseringen av "Broder Gabrielsen". Den legendariske showmannen og hobbypredikanten Åge Samuelsen mente filmen var basert på hans liv, og følte at filmen var et overtramp i forhold til hans privatliv. Til tross for at filmen ble belemret med en rettssak, endte det med at den kunne vises. Allerede under innspillingen gikk Samuelsen ut mot filmen, og skuespillere og utstyr måtte forsikres for en halv million kroner på grunn av trusler om bråk under opptakene.

Norsk spillefilm fra 1966
Regi: Nils R. Müller
I rollene: Alf Malland, Mette Lange-Nielsen, Per Christensen, Ulrikke Greve
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf 23 04 78 53