Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 21. februar 1999 kl 18.25 Svart arbeid

Svart arbeid (t)

NRK2 søndag 21. februar kl 18.25
Svart arbeid

Jeremy Irons som polsk arbeider
Jeremy Irons spiller en polsk arbeidsformann, Nowak, som sammen med tre bygningsarbeidere kommer til London for å pusse opp en rik landsmanns hus i fasjonable Kensington. Men mens de er borte skjer det en politisk omveltning i Polen.
De vil få betalt i hard valuta, og på én måned i London vil de tjene like mye som på et helt år i Warszawa. Så både de og deres pengesterke oppdragsgiver er tilfredse med opplegget. Det er bare én hake ved det - nemlig tidspunktet. Vi skriver desember 1981. I bygningsarbeiderens fravær starter et politisk opprør i Polen. Det militære slår ned opprøret og innfører unntakstilstand. Den uavhengige fagforeningsbevegelsen blir forbudt, og Vesten skjelver.

Livet i London
De fire polakkene bor og arbeider i det tomme huset. De gjør sine innkjøp i det lokale supermarkedet og er overrasket over hvor mye mat det er å få kjøpt. De jobber lange dager og alt går etter planen. Men så får Nowak - den eneste at de fire som snakker engelsk - høre om urolighetene hjemme. Han bestemmer seg likevel for ikke å si noe til de andre. Hans resonnement er at de bare vil bli urolige og at det vil gå ut over arbeidsinnsatsen. Og dessuten kan de ikke gjøre noe fra eller til mens de er her i London.
Men påkjenningen ved å være den eneste som vet, begynner å bli en byrde for Nowak. Etter hvert oppstår det gnisninger mellom ham og de andre arbeiderne. Situasjonen utvikler seg fra galt til verre. Pengene tar slutt og Nowak må ty til butikktyveri for at de skal ha noe å spise. Og når skal han fortelle de andre hva som skjer hjemme i Polen?
NRK2 søndag kl 18.25

Bilder (elektronisk via NTB, Data- tv/Internett)
1. Jeremy Irons spiller den polske arbeidsformannen Nowak som kommer til London for å gjøre en jobb for en rik landsmann.
2. Fire polske bygningsarbeidere kommer til London for å tjene gode penger. Men oppholdet utvikler seg litt annerledes enn de hadde tenkt seg.

Britisk spillefilm fra 1981
Regi: Jerzy Skolimowski
Originaltittel: Moonlighting
Med Jeremy Irons, Eugene Lipinski, Jiri Stanislaw og Eugeniusz Haczkiewicz
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41