Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 8. februar 2004 kl 22.45 Perspektiv: Familien i forandring

Familien i forandring

Professor i moderne historie, Gro Hagemann, ser nærmere på familiemønstre i
Professor i moderne historie, Gro Hagemann, ser nærmere på familiemønstre i "Perspektiv" (Foto: Janne Lindgren/Klassekampen)
Hva har skjedd med familien i løpet av de siste 40 årene? spør ukas utgave av "Perspektiv" som tar utgangspunkt i bryllupet mellom kronprins Harald og Sonja Haraldsen i 1968. – Vi har mange nye mønstre i dag, sier professor i moderne historie, Gro Hagemann.

90-årene er det tiåret da den omsorgsfulle mannen har etablert seg som levende praksis i det norske samfunnet, mener forsker Jørgen Lorentzen.

Det har skjedd store forandringer i løpet av de siste 40 årene. Det vises også i det offentlige rom. Vi kan ikke lenger snakke om Familien med stor F. Stadig flere kvinner gjør karriere og er i fulltids jobb, mens den omsorgsfulle mannen har overtatt for 50- og 60-åras familieforsørger.

Vår unge kronprinsfamilie viser dette. Kronprins Haakon Magnus finner en kvinne med barn fra før av, noe som er et eksempel på den nye familiestrukturen. Han påtar seg et sosialt farskap, mener mannsforsker Jørgen L. Lorentzen. Og bør for eksempel Ari Behn utfordres til å være hjemme med Maud Angelica og motta kontantstøtte?

På nytt går debatten om mannen og kvinnen i dagens samfunn. Hvorfor ikke lytte til Gro Hagemann og Jørgen Lorentzen om hva de mener familien har vært, og vil være, i fremtiden?

Egenprodusert fra Faktaavdelingen
Programansvarlig Kirsten Bråthen
Prosjektleder Sissel Helle Birkelund
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83