Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 10. mars 2009 kl 19.55 Landeplage: When Susannah Cries

Susannahs populære gråt

When Susannah Cries: I kveldens episode skal Ravi finne ut hvorfor akkurat Espen Linds «When Susannah Cries» har blitt stående som en funklende stjerne på den norske låthimmelen. (Foto: Dinamo)
When Susannah Cries: I kveldens episode skal Ravi finne ut hvorfor akkurat Espen Linds «When Susannah Cries» har blitt stående som en funklende stjerne på den norske låthimmelen. (Foto: Dinamo)
I kveldens program tar Ravi opp jakten for å finne ut hvorfor Espen Linds «When Susannah Cries» har blitt stående. Er det på grunn av Espens guddommelige falsettsang og gode musikalske håndverk? Eller er det fordi den er perfekt for selvmedlidende stunder?

Året var 1997 da Espen Lind slapp monsterhitlåten «When Susannah Cries». Den lå på topp-ti på hitlistene i til sammen elleve land, og på VG-lista i 20 uker. I tillegg var det den mest spilte låta på norsk radio det året. Suksessen med «When Susannah Cries» banet vei for Espens karriere som hit-maker – både for seg selv og andre (Beyoncé og Ne-Yo, for å nevne et par). Låta er uadskillelig knyttet til opphavsmannen, og Espen avslutter sjelden en konsert uten "When Susannah Cries" som ekstranummer.

Susannahs magi
Men hvorfor har «When Susannah Cries» blitt stående? Er det på grunn av Espens guddommelige falsettsang og gode musikalske håndverk? Er det fordi den er et kalkulert stykke arbeid? Eller fordi den passer så perfekt til selvmedlidende stunder?

Under sin lekne jakt etter svar, oppsøker Ravi blant andre Espen Lind, Tor Erik Hermansen (Stargate), Dora Thorhallsdottir (samlivsterapeut), Per Eirik Johansen (manager), Stian Carstensen (spellemann) og Wolfgang Plagge (klassisk pianist og komponist).

Forblir en hit
Hvert år blir det skrevet tusenvis av nye låter. De fleste dør hen uten større oppmerksomhet. Noen blir en hit når de kommer, og toner sakte ut. Men innimellom dukker det opp hitlåter som forblir hitlåter – som nye generasjoner tar til seg som sine egne. Og det er den statusen som gjør dem til landeplager.

Produsert av Dinamo (2008)
Produsent: Ingar Kristiansen
Pressekontakt: Mette K. Skjong, tlf 901 83 838
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no