Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 16. oktober 2008 kl 20.10 En spansk kunstreise

Det mystiske nord

Bilder
 En spansk kunstreise: Kunsthistoriker og –kritiker Andrew Graham-Dixon har kommet til Barcelona på sin reise i spansk kunst. (Foto: BBC)
Bilder En spansk kunstreise: Kunsthistoriker og –kritiker Andrew Graham-Dixon har kommet til Barcelona på sin reise i spansk kunst. (Foto: BBC)
I det siste programmet drar kunsthistoriker Adam Graham-Dixon til Nord-Spania, som har fått fram noen av de mest slående og ikoniske kunstverk i moderne tid.

De spanske malerne Picasso, Miró, Dalí og Goya varslet moderne malekunst med en mørk politisk bevissthet. Denne gangen tar Graham-Dixon for seg det kunstneriske og sosiale kaoset som omsluttet Spania på 1900-tallet.

Kunst og religion
De spanske kunstnerne har skapt provoserende arbeider, slik som filmene til Luis Buñuel og byggverkene til Antonio Gaudí. Med sitt praktverk La Sagrada Familia i Barcelona, var Gaudí inspirert av religiøse motiver og representerte en motsetning til Goya.

Barcelona er fullt av kunst
I Picassomuseet i Barcelona får vi se arbeider av Picasso der Francos tyranni blir stilt opp mot det moderne uttrykket. Vi blir også kjent med dagens visjonære spanske kunstnere og arkitekter, slik som den anerkjente arkitekten Santiago Calatrava.

Om serien
Spania er landet hvor kunsten og religionen fra øst og vest møttes, og hvor europeisk kultur og sivilisasjon grodde fram. Kunsthistorikeren Andrew Graham-Dixon forteller den spennende historien fra maurernes invasjon i 711 til dagens moderne kunst.

Med sin lille røde bil reiser Graham-Dixon på ukjente veier fra Gibraltar i sør til Catalonia og Baskerland i nord. Turen går gjennom spennende historie og fantastiske kunstkatter, fra det arabiske Spania gjennom gullalderen til El Greco og Velazquez til moderne kunstverk av Picasso og Dalí i nord.

Den spanske kunstreisen
Originaltittel: The Art of Spain: The Mythical North
Britisk dokumentar i tre deler fra BBC (2007)
Kontaktperson: Berit Ekholdt, tlf 23 04 94 50 / 997 97 743
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no