Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 28. desember 2003 kl 19.45 Henki på film

Vår store filmstjerne

Inger Marie Andersen og Henki Kolstad i filmsuksessen
Inger Marie Andersen og Henki Kolstad i filmsuksessen "Vi gifter oss" fra 1951
Henki Kolstad er 88 år gammel, og det er snart 75 år siden Oslo-gutten debuterte som filmskuespiller. Året var 1930, og 14 åringen spilte dekksgutten Jimmy i "Eskimo". Pål Bang-Hansen har møtt vår store filmstjerne for å ta en prat om hans allsidige og strålende filmkarriere. Det er blitt roller i nesten 50 filmer.

Det skulle gå 13 år før Henki Kolstad fikk sin neste rolle på film etter "Eskimo". Filmen "Vigdis" fra 1943 var historien om kjærlighet og dobbeltmoral på bygda, og ble krigens store norske kinosuksess. Henkis naturlige spillestil ble verdsatt av et stort publikum, men også en av våre betydeligste filmkunstnere, Arne Skouen, hadde lagt merke til hans enestående filmbegavelse. "Pastor Jarman kommer hjem" var den andre av i alt fire filmer Henki gjorde for Arne Skouen.

Voksen og erfaren
"De dødes tjern" fra 1958 er blitt en klassiker om mystikk, tro og kanskje overtro, mens "Skjær i sjøen" fra 1965 var en sommerlig komedie om ungdom og romantikk. Henki Kolstad var omtrent den eneste voksne skuespilleren, og de unge fikk nyte godt av Henkis lange erfaring som filmskuespiller. Av andre filmer kan nevnes "Vi gifter oss" fra 1951, "Nødlanding" fra 1952, "Vildanden" fra 1963 og "Pappa tar gull" i 1964.

På 70-tallet trappet Henki litt ned på filmarbeidet, men han var fortsatt med i mindre roller i en rekke filmer. Han spilte blant annet Egon Olsens rival i "Olsenbanden". Det var også i "Olsenbanden" han spilte sin så langt siste filmrolle. I "Olsenbandens siste stikk" fra 1999, så vi ham som den aldrende kjeltringen "Kongen".

Yndet valg
I løpet av en over 70 år lang filmkarriere er det blitt roller i nesten 50 filmer for Henki Kolstad. At nettopp han har vært et sånt yndet valg blant norske filmregissører, har han sin egen forklaring på…

I tillegg snakker Pål Bang-Hansen med personer som har hatt et tett samarbeid med Henki: filmregissørene Nils R. Müller og Knut Andersen, skuespillerne Solfrid Heier og Henny Moan, samt Aftenpostens kulturjournalist Per Haddal.

Egenprodusert dokumentar fra Kulturavdelingen, NRK
Programleder: Pål Bang-Hansen, tlf: 90 54 45 62
Prosjektleder: Pål Sommer-Erichson, tlf: 95 12 51 35
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83