Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 onsdag 19. desember 2007 kl 21.25 Film: Full metal jacket

Brutalt krigsportrett

De unge soldatene i Stanley Kubrick-klassikeren
De unge soldatene i Stanley Kubrick-klassikeren "Full Metal Jacket" trenes opp til å bli drapsmaskiner i Vietnam
Stanley Kubricks film "Full Metal Jacket" fra 1987 er blitt omtalt som en av tidenes beste krigsfilmer. Vi blir brutalt og troverdig kastet inn i Vietnamkrigens univers, der råskapen ikke kjenner noen grenser. Filmen er et dypdykk både i menneskesinnet og krigens meningsløshet.

"Full Metal Jacket" er basert på Gustav Hasfords roman "Kort tid igjen" (The Short Timers) og består av to atskilte deler. Første halvdel er lagt til marineinfanteriets rekruttskole i Parris Island i Sør-Carolina, der et nytt kull unge amerikanske menn gjennomgår en umenneskelig utdanning ledet av den sadistiske drillsersjanten Gunnery Hartman (Lee Ermey). Målet er at de skal bli perfekte drapsmaskiner før de kastes ut i Vietnams krigshelvete.

I filmens annen del følger vi soldatenes opplevelser i Vietnam, gjennom et iskaldt, umenneskelig blodbad som fjerner siste rest av medmenneskelighet hos de unge mennene. Hovedpersonen "Joker" (Matthew Modine) er en ambisiøs fotojournalist og blir sendt til byen Hue som en del av hærens pressekorps. Men under Tet-offensiven i 1968 havner han i aktiv kamp og må kjempe for sitt eget og sine medsoldaters liv.

Filmklassikere
Stanley Kubrick, som døde 70 år gammel i 1999, er en av filmverdenens mest myteomspunne og beundrede regissører. Gjennom 40 år laget han 13 spillefilmer, mange av dem regnet som klassikere: "Spartacus", "Dr. Strangelove", "2001: En romodyssé". "A Clockwork Orange" og "Ondskapens hotell". "Full Metal Jacket" var den siste filmen han laget før han forlot registolen for godt med "Eyes Wide Shut" i 1999.

"Full Metal Jacket" er i sin helhet innspilt i England, og slagmarken der filmens klimaks utspiller seg, ble bygd opp på en nedlagt gassfabrikk.

Lee Ermey, som står for filmens kanskje sterkeste rolletolkning, ble i utgangspunktet hyret inn som ekspertrådgiver fordi han hadde bakgrunn som marinejeger og Vietnam-veteran. Under improviserte øvelser med skuespillerne gjorde han et så sterkt inntrykk på Kubrick at han ble tildelt rollen som den nådeløse sersjant Hartman. Han har hatt tilsvarende roller i flere andre filmer.

Filmen er sendt tidligere

Amerikansk spillefilm fra 1987
Basert på Gustav Hasfords roman "Kort tid igjen"
Regi: Stanley Kubrick
I rollene bl.a. Matthew Modine, Adam Baldwin, Vincent D'Onofrio, Lee Ermey og Dorian Harwood
Pressekontakt: Inger Larsen, 23 04 74 83