Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 9. mai 2005 kl 19.55 Faktor: Som andre barn

Barn uten tilbud

Martin Ystenes sammen med yngstesønnen Bjørn Erik. (Foto: Nader Izadpanah, NRK)
Martin Ystenes sammen med yngstesønnen Bjørn Erik. (Foto: Nader Izadpanah, NRK)
Da Bjørn Erik begynte på skolen, fikk faren beskjed om at det ikke fantes noe tilbud til "sånne som ham" her i landet. Både han og storebroren Arnt Martin har for høy intelligens for det norske skoleverket.

I tillegg til Bjørn Erik (9) og Arnt Martin (11) består familien Ystenes i Trondheim av far Martin som er professor i kjemi ved NTNU, og mor Beate som er førsteamanuensis i kjemi ved Høgskolen i Sør-Trøndelag.

Nå er sønnene elever ved Birralee, den internasjonale skolen i Trondheim, men tiden er i ferd med å renne ut for Arnt Martin. Han er ferdig til sommeren, og dersom foreldrene ikke finner et alternativ, må han begynne på en vanlig norsk ungdomsskole.

– Jeg bekymrer meg for fremtiden, og føler meg ganske ensom, sier Arnt Martin. – Jeg ikke vet hva som kommer til å skje med meg på skolen, og heller ikke om jeg kommer til å få venner.

Til København
Vi blir med faren og de to guttene til Mentiqa i København, en skole for intelligente barn som er den eneste de kjenner til i Norden. Rektor Pernille Buch-Rømer har selv en sønn som begynte å lese da han var to år. Tanken bak skolen er ikke bare å gi passende faglige utfordringer, men også at sosial intelligens utvikles best ved å være trygg og sammen med andre barn man kjenner seg igjen i.

– De trenger noen å speile seg i som ikke er altfor langt unna dem selv, sier faren. – Det handler ikke om å gjøre barn intelligente, men om å gjøre intelligente barn lykkelige.

Egenprodusert dokumentarprogram fra NRK Program Oslo (2005)
Programansvarlig: Nader Izadpanah
Prosjektleder: Harald Reitan
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
Vises også i Nett-TV