Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 7. april 2003 kl 19.55 Hospitalet

Får Olav smilet sitt tilbake?

Olav og far. (Foto: Jon Ådnøy)
Olav og far. (Foto: Jon Ådnøy)
Ni år gamle Olav er ennå ikke sikker på om han får smilet sitt tilbake etter at legene flyttet en muskel fra låret og opp til guttens lamme kinn. Olav skal opp av sengen etter operasjonen, men det er ikke lett å gå.

Før ble de fleste hjertepasienter operert, men nå får mange en helt annen og mer skånsom behandling. I "Hospitalet" i kveld får 40 år gamle Egon Martinson gjort et slikt inngrep.

Legene har funnet ut at smertene hans skyldes en innsnevring i en stor blodåre rundt hjertet, og nå vil de blokke ut denne åren. Vi følger inngrepet, som skjer gjennom et lite hull i lysken på pasienten. Her fører legene inn et kateter opp til hjertet, der selve blokkingen skal skje.

Budsjettet i havn
Og sykehusets ledelse klarer etter mye om og men å få i havn et budsjett, men det blir stramt. Den nye direktøren, Anne Kverneland Bogsnes, har bakgrunn fra næringslivet. Etter et drøyt halvår i helsevesenet er hun klar for å gjøre store forandringer i ledelsen av sykehuset.

Om "Hospitalet"
På enorme Haukeland Universitetssykehus i Bergen blir rundt 150.000 pasienter behandlet hvert år. Her arbeider rundt 600 leger og 3.000 pleiere. NRKs filmteam har fått tilgang til steder på sykehuset der få andre utenforstående har sluppet til. Dokumentarføljetongen "Hospitalet" i åtte episoder gir derfor et unikt innblikk bak fasaden på et stort, moderne sykehus.

NRK Hordaland
En dokumenterføljetong i 8 episoder.
Regissør: Ole Egil Størkson
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 90158212,
Anne Marie Kvassheim