Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 16. april 2005 kl 22.40 Fakta på lørdag: Pudderkjøringens far

Alf Engen, norsk skipionér i USA

Alf Engen fra Mjøndalen, norsk skipionér i USA. (Foto: Arnstar)
Alf Engen fra Mjøndalen, norsk skipionér i USA. (Foto: Arnstar)
Alf Engen emigrerte til USA i 1929, 20 år gammel. Han har satt varige spor etter seg i amerikansk skisport, noe Håvard Arnstads dokumentar i "Fakta på lørdag" viser.

Alf Engen har fått mange æresbevisninger for sin innsats for skiporten i USA: Århundrets idrettsutøver i Utah, eget museum, grunnleggeren av skisport i Rocky Mountains-området. Han hadde også et pedagogisk talent, og i hjemstaten Utah er Alf Engen Ski School et begrep.

Mjøndalen – Utah
Mjøndalen i Buskerud hadde gitt Alf Engen en god start som skiløper da han som ung mann emigrerte til USA i 1929. Trass i at han på 1930-tallet utviklet den moderne teknikken med å kjøre ski i puddersnø, er han lite kjent i norske skimiljøer. I Utah vakte han også enorm interesse for skisporten ved stadig å sette nye verdensrekorder i skihopping tidlig på 1930-tallet.

Tanker og motivasjon
Dokumentaren gir innblikk i Alf Engens tanker om skisport og hans motivasjon. Vi møter en idrettsmann med en sjelden vinnervilje. Men han gir også uttrykk for at det å gi folk glede av å gå på ski, ga ham mye mer enn det å vinne.
Filmen gir seerne en mulighet til å nyte Alf Engens eminente pudder-teknikk med treski og beksømstøvler i den dype, tørre Utah-snøen.

Dokumentaren er laget av Håvard Arnstad som flyttet til Salt Lake City i Utah i 1997, samme året Engen døde. Arnstad ble svært overrasket over at det berømte skiparadiset var grunnlagt av en nordmann han aldri hadde hørt om.

Norsk dokumentar (2002)
Originaltittel: The Old Man and The Mountain
and Beauty Queens
Produsert av: Arnstar
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57