Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 1. mars 2005 kl 23.15 Utsyn: Jakten på Radovan Karadzic

Fritt leide for Radovan Karadzic?

Radovan Karadzic, etterlyst for forbrytelser mot menneskeheten siden 1995. (Foto:WDR)
Radovan Karadzic, etterlyst for forbrytelser mot menneskeheten siden 1995. (Foto:WDR)
Nest etter Osama bin Laden er han verdens mest ettersøkte forbryter. I snart ti år har han vært på rømmen fra tiltalen om forbrytelser mot menneskeheten. Men hvorfor unnslipper Radovan Karadzic hele tiden, enda over 50 000 soldater fra de internasjonale SFOR-troppene er på utkikk etter ham?

Forklaringen er at Karadzic skal ha fått garantier om fritt leide under Holbrooke-forhandlingene, under forutsetning av at han ville tre tilbake, hevder den tyske journalisten Marc Wiese i kveldens dokumentar.

Møter med sentrale personer
Under krigen i Bosnia var Radovan Karadzic øverste kommandant for de serbiske troppene. I 1992 ble han valgt til president i den selvoppnevnte serbiske republikk i Bosnia-Hercegovina. Den internasjonale krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia (Haag-tribunalet) tiltalte ham for forbrytelser mot menneskeheten i 1995. Året etter oppgav Karadzic sitt embete og lot visepresidenten ta over.

I dokumentaren om jakten på Radovan Karadzic finner journalisten Marc Weise belegg for at han står under en eller annen form for internasjonal beskyttelse. Vi møter kretsen rundt Karadzic fra krigen i Bosnia, blant dem Aleksa Buha fra Karadzics regjeringstid. Og vi møter Karadzics bror og mor.

Holbrooks ord?
I programmet uttaler tidligere utenriksminister Aleksa Buha seg om hva USAs sendemann Richard Holbrook sa under forhandlingene. Buha var selv til stede sammen med Radovan Karadzic. Han hevder at Holbrookes framlegg gikk ut på at i og med Karadzics tilbaketreden skulle også Haag-tribunalet være en saga blott.

Tysk dokumentar (2004)
Originaltittel: Karadzic – Most Wanted?
Produsert av: WDR
Kontaktperson i Programinnkjøp Dokumentar: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57