Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 torsdag 9. juli 2009 kl 21.30 Kan jeg røyke dop?

Nicky prøver dop

Kan jeg røyke dop?: Nicky Taylor, engelsk grave-journalist og enslig mor, undersøker virkningene av cannabis. (Foto: Channel 4 Int.)
Kan jeg røyke dop?: Nicky Taylor, engelsk grave-journalist og enslig mor, undersøker virkningene av cannabis. (Foto: Channel 4 Int.)
Den kjente britiske journalisten Nicky Taylor gjør et eksperiment med cannabis. Hva er virkningene? Og hvordan skal hun forhindre sine barn fra å begynne med det?

En av Storbritannias dårligst bevarte hemmeligheter er at flere av ministrene i regjeringen har prøvd cannabis. Samt 15 millioner andre innbyggere på de britiske øyene. Hver tredje tenåring i landet har prøvd det utbredte rusmidlet.

Cannabis-kultur
Før hun skulle lage programmet, visste Nicky Hopkins at rent statistisk kommer hennes barn til å prøve cannabis. Hun legger ut på en reise, blant annet til Amsterdam, og opplever å komme i kontakt med cannabiskulturen, noe som gir seg både morsomme og skremmende utslag.

Kaffe og røyk
I Amsterdam tar Nicky seg jobb bak disken på en kaffebar der det selges og brukes cannabis helt legalt. På ren forsøksbasis røyker hun stoffet, setter seg bak rattet i en bil og kjører i "høy" tilstand – hun forsøker til og med å sette sammen et flatpakket IKEA-møbel under påvirkning av cannabis. Alt sammen for om mulig å registrere rusmidlets innvirkning på konsentrasjonsevnen og dømmekraften.

Bekymret politi
Hjemme i Storbritannia snakker Nicky med politiet som viser til at cannabis på de britiske øyer ikke er gradert etter styrke, slik all legalt omsatt cannabis i Nederland er. Nicky finner ut at cannabisen i Storbritannia er svært sterk. Det er også cannabisen som produseres ulovlig hjemme hos folk fra genetisk modifiserte cannabisplanter – noe som også bekymrer politiet. I gjennomsnitt stenger britisk politi tre ulovlige cannabisfarmer daglig.

Cannabis-psykose
Med all den hjemmeavlede britiske cannabisen på markedet, hevdes det at denne type cannabis er direkte relatert til mange tilfeller av cannabis-psykose. Nicky oppsøker et psykiatrisk institutt for å klare opp i sammenhengene mellom psykose og bruken av cannabis.

Konklusjonen er at cannabis ikke bare er cannabis, og at vi er lite klar over den risiko vi løper når vi inntar stoffet.

Programmet er sendt tidligere.

Britisk dokumentar (2007)
Originaltittel: 3. Should I Smoke Dope?
Produsert av: Channel 4 International
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900