Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 8. juli 2013 kl 20.00 Den nordiske adel: Knuthenborg og Lerchenborg

Adelig på sin hals


Lensgreve Adam Knuth er oldebarn av sosialistføreren Louis Pio, noe han ikke er særlig stolt av. Knuths slekt er en del av den danske høyadel, og Adam Knuth er av den gamle skolen.

Adam Knuth er 80 år gammel, og fortsatt boende i værelset på slottet Knuthenborg, der han ble født.

Knuth forteller om sin barndom, som var sterkt preget av faren, som etter 2. verdenskrig ble dømt for nazisme. Han forteller åpenhjertig om sin farmor, sosialistførerens datter, som selv ble sosialist og reiste til Moskva. Det er en del av familiens historie som man selv i dag ellers unngår å snakke om.

Regler og ritualer
Nesten alle danske adelige er på en eller annen måte i slekt med hverandre. Anna von Lowsow er født komtesse, og er en del av den moderne og aktive adel i Danmark. Langt ute er hun også i familie med Adam Knuth.

I programmet forteller hun om regler og ritualer som fortsatt i dag gjelder i adelige kretser, og som er med på å holde det hele sammen.

Hvorfor er det så viktig å føde guttebarn? Hvem er finest, og når er det påbudt å bære tiara?

Om serien
I de norske landene er adelens privilegier for lengst avskaffet. Men adelen eksisterer fortsatt. Gjennom fire episoder forteller dokumentarserien "Den nordiske adel" om familier og slekter som i fortsatt spinner et tett nettverk av forbindelser mellom hverandre, og mellom Danmark, Norge, Sverige og Finland.

Dansk dokumentar i fire deler (2012)
Originaltittel: Den nordiske adel
Produsert av: DR
Pressekontakt: Beatriz Rivera / 906 21 735
TV-seere bes kontakte Publikumsservice / 815 65 900