Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 5. august 2008 kl 19.30 Ut i naturen: Rådyrkalven ved havet

Omsorg med brå slutt

Rådyrkalven er aldri langt unna moren (Foto: Terje Sylte)
Rådyrkalven er aldri langt unna moren (Foto: Terje Sylte)
Rådyrkalven vokser opp i skjørtet på moren ytterst på øya Gossen på Romsdalskysten, hvor havet er nærmeste nabo. I Årgårdsvika er det kulturmark med skogkledde hauger rundt, og der er det lett å gjemme seg. Leif Monsen har fulgt med rådyrene i en rekke år, og kjenner levesettet deres.

Ut i naturen er med ham i terrenget, og kommer nært på det som skjer i rådyrkalvens første leveår.

Skummel slåmaskin
Midtsommers beiter den vesle kalven på den frodige marken. Samtidig er gresset så høyt at det er fint å gjemme seg i om det blir fare på ferde. Moren har lært ham at om det blir skummelt, er det bare å ligge helt stille og trykke. Når så traktoren kommer med slåmaskinen, vil kalven legge seg flat, og håpe på at faren skal gå over.

Vanskelig vinter
Om vinteren er maten dårligere, og dyrene må spare på kreftene. Mye snø er kritisk for rådyrkalven, særlig hvis han blir jaget av andre dyr eller folk. Men havet gjør klimaet mildt, og det er sjelden mye snø. Den snøen som kommer, smelter ganske fort ved sjøen. Kalven beiter til alle tider av døgnet for å få nok næring. Han krysser ofte bilveien, og trafikken er en konstant fare for livet. Tidlig om våren, før de nye vekstene kommer opp, er matfatet så godt som tomt.

Slutt på omsorgen
Men når maten endelig spirer om våren, er det samtidig brått slutt på familieidyllen. I mai har den ett år gamle kalven hatt sitt første år med beskyttelse av foreldrene. Nå blir han lyst fredløs av mor og far. Ungdommen skal vekk hjemmefra, og bukken og rågeita har hver sine grunner for å avslutte omsorgen.

Dokumentar fra Naturredaksjonen, NRK Hordaland
Programansvarlig: Per Jarle Heggdalsvik, tlf: 71 20 59 15 / 95 74 59 19 per.jarle.heggdalsvik@nrk.no
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30 terje.dale@nrk.no
Pressekontakt: Hans T. Wiig, tlf: 23 04 96 23 / 930 96 112
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no