Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 26. februar 2005 kl 22.40 Miles Davis - helt elektrisk

Elektrisk jazzlegende

Miles Davis revolusjonerte jazzen da han slo på strømmen og brukte elektriske instrumenter sammen med jazzens improvisasjon. (Foto: Sony Music Norge)
Miles Davis revolusjonerte jazzen da han slo på strømmen og brukte elektriske instrumenter sammen med jazzens improvisasjon. (Foto: Sony Music Norge)
På slutten av 60-tallet begynte Miles Davis, allerede et av jazzens største navn, å eksperimentere med et langt mer elektrisk lydbilde. Den musikalske reisen kulminerte i opptredenen foran 600 000 elleville musikkelskere på Isle of Wright-festivalen i 1970, og i kveldens musikkdokumentar får du se store deler av konserten. Vi skal også møte andre musikere som forteller om sitt forhold til jazzlegenden.

Mange kritikere følte at selve jazzens fremtid sto i fare da Miles Davis begynte å eksperimentere med elektrisk musikk. Blant annet inspirert av Jimi Hendrix begynte han å bruke både elektriske pianoer og gitar i sine arrangementer, og kombinerte rock- og funkrytmer med jazzens improvisasjoner. Denne fusjonen resulterte i mesterverk som "In a Silent Way" og "Bitches Brew", men "besudlingen av den rene jazzen" førte også til høylytte protester fra kritikere og fans.

Musikere snakker om Miles Davis
I kveldens program blir det klipp fra konserten for snart 35 år siden, men også nye intervjuer med musikerne som sto sammen med ham på scenen som Chick Corea, Keith Jarrett, Dave Holland og Gary Bartz, og musikere som har blitt inspirert av arbeidet hans som Carlos Santana, Herbie Hancock og Joni Mitchell.

– Det krever mot å fjerne alle sikkerhetsnett og hoppe uten fallskjerm, sier Carlos Santana om Miles Davis musikalske eksperimentering.


Musikkdokumentar fra Eagle Rock Entertainment (2004)
Originaltittel: Miles Davis – Miles Electric
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf 23 04 74 83/98 87 50 78