Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 3. januar 2003 kl 23.40 Orientkanalen

Blant skilpadder

Det er et kappløp om sekunder når skilpaddene
Det er et kappløp om sekunder når skilpaddene "Truls" og "Ketil" sloss om å komme først ut i bølgene. (Foto: Fabula media)
I kveldens episode av ”Orientkanalen” tar Harald og Nicolai oss med til Sri Lanka på et ”skilpaddeklekkeri” som holder liv i den truede arten.

De store havskilpaddene står i fare for å bli utryddet. Samlere betaler gode penger til lokale fiskere for eggene, noen bruker rett og slett eggene til mat.
Men i Kosgoda sør på Sri Lanka er det startet et eget ”skilpaddeklekkeri”, et sted som arbeider for å bevare de truede skilpaddene. Her får fiskerne bedre betalt enn hos samlerne, og eggene blir gravet ned i sanden og klekket ut under oppsyn. Etter tre dager i store kar i klekkeriet, blir de sluppet til havs, med en litt større sjanse til å overleve.

De små skilpaddeungene løper fort når de aner luften av sjø. Et ypperlig utgangspunkt for et skilpadderace, mener Harald og Nicolai. Etter grundig utvelgelse finner de hver sin sprinter som slåss om å komme først ut i bølgene. Men de er ikke de eneste som får komme ut i havet. Hundrevis av små skilpadder settes fri i denne episoden av ”Orientkanalen”.

Dans og bryllup
Fra India møter vi dessuten en spesiell familie; to søstrene som er gift med samme mann, og alle tre lever de av å danse - sammen og hver for seg.

Vi får vite hemmeligheten bak Nepals utallige bønnehjul, og vi får være med på et hindu-bryllup på Sri Lanka.


Om serien
Vi følger Fabula medias utsendte medarbeidere, Harald Rønneberg og Nicolai Nansen, som i tre uker reiste rundt på Sri Lanka sammen med et team fra Young Asia Television (YA-TV). I YA-TV jobber unge reportere som lager programmer om og for ungdom – om tema de selv er opptatt av.

I tillegg til å gi oss innblikk i forskjellige miljøer på Sri Lanka, presenterer Rønneberg og Nansen korte reportasjer som YA-TV har produsert. Reportasjene gir oss en helt spesiell beskrivelse av Asia fra unge asiateres ståsted. De kan handle om alt fra eldgamle skikker og brutale ofringer, via menneskerettigheter til kultur og musikk.

Produsert for NRK2 av Fabula media i samarbeid med YA-TV.
”Orientkanalen” er laget med støtte fra NORAD
Produsent: Sissel Thorsen
Kontaktpersoner: Gunilla Gaarder(23 04 93 64)
Pressekontakt: Hilde Ljøen(23 04 72 36).