Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 22. august 1999 kl 22.10 Gudfaren

Gudfaren (t)


NRK2 søndag 22. august kl 22.10
Gudfaren

Tidenes beste gangsterfilm

\"Gudfaren\" er den beste gangsterfilmen som noen gang er laget, mener mange. Filmen bygger på Mario Puzos bestselgerroman med samme navn. Hovedrollen som mafiabossen Don Vito Corleone spilles av Marlon Brando, en innsats han mottok Oscar-prisen for. \"Gudfaren\" fikk også Oscar i klassen beste film i 1972.

Don Vito Corleone er overhode for en New York-basert mafiafamilie. Det oppstår problemer da en gangster som jobber for en konkurrerende mafiafamilie, Sollozzo, annonserer at han har til hensikt å begynne å selge narkotika i New York. Don Vito har ikke noe til overs for narkotikatrafikken. Han er fornøyd med å tjene penger på gambling, utpressing og beskyttelse. Gudfarens manglende samarbeidsvilje fører til at han blir forsøkt myrdet. Men Don Vito Corleone overlever drapsforsøket.

Familien i sentrum
Til tross for all vold og brutalitet er \"Gudfaren\" i bunn og grunn en film om de sterke kjærlighets- og lojalitetsbåndene som binder medlemmene i den store Corleone-familien sammen. Filmen gir også et godt innblikk i det samfunnet og det miljøet de er en del av.
Filmen starter med bryllupet til Connie (Talia Shine), som er datter av Gudfaren, Don Corleone (Marlon Brando). Som en føydalherre mottar han gratulasjoner og løfter om lojalitet fra sin store familie og sine forretningsforbindelser. Denne dagen er han særlig raus med de som er kommet for å be om en tjeneste fra ham.

Tre sønner
Alle de tre sønnene er til stede. Det er underforstått at den temperamentsfulle Sonny (James Caan), som er eldst, skal overta \"tronen\" når den tid kommer. Fredo (John Cazale) oppfattes som uskikket til å gå inn i familiebedriften. Men det er den yngste sønnen Michael (Al Pacino) som er farens øyenesten. Han har nylig kommet hjem fra andre verdenskrig som krigshelt. Hittil har han ikke vært involvert i familiens lyssky affærer. Michael har fått en god utdannelse, og faren håper at hans flinke sønn kan holde seg borte fra den kriminelle løpebane. Men tragisk nok blir ikke farens ønske oppfylt. Da han selv blir satt ut av spill etter et drapsforsøk, tvinges Michael av omstendighetene til å overta styringen i familien.

\"Gudfaren\" bygger på Mario Puzos bestselgerroman, og har vært en fenomenal kinosuksess. Filmen ble Oscar-nominert i hele elleve klasser, og mottok til slutt tre; for beste film, for beste manus og for beste mannlige hovedrolle.

NRK2 søndag kl 22.10

Bilder (via Scanpix/Internett)
1. Mafiabossen Don Vito Corleone - Gudfaren - spilles av Marlon Brando.

2. Yngstesønnen Michael spilles av Al Pacino.

3. Hele den store Corleone-familien er samlet under bryllupet til Connie (Talia Shine), som er datter av Gudfaren.

Produksjonsland: USA (19972)
Regi: Francis Ford Coppola
Basert på Mario Puzos roman \"The Godfather\"
I rollene: Marlon Brando, Al Pacino og James Caan

Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41