Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 18. september 2007 kl 19.30 Ut i naturen: Nærkontakt med brunbjørn

Farlig og blodtørstig?

Brunbjørnen ute i norsk natur (Foto: Asgeir Helgestad)
Brunbjørnen ute i norsk natur (Foto: Asgeir Helgestad)
I gamle dager sa man at brunbjørnen har tolv manns styrke og ti manns vett. At den er sterk er det ingen tvil om, men er den så farlig og blodtørstig som media ofte fremstiller den?

Hans Gundersen lå i et trangt lite skur i påvente av at en finsk brunbjørn skulle la seg lokke av et åte. Etter nesten 20 døgn var han i ferd med å gi opp, men så dukket plutselig bamsen opp, og øyekontakten i et par magiske sekunder fikk omtalen av bjørn som livsfarlig til å virke ganske fjern.

Nærkontakt
Det finnes brunbjørn på Nordkalotten. De fleste i nordsvenske og nordfinske områder, men også Passvik og indre Troms har til dels faste bjørneområder. Hans Gundersen ville møte disse bjørnene og folk i nord som lever tett innpå dem. Han ville vite hva slags forhold folk i nord har til sine faste bjørnestammer. Hvordan er det å leve med så store rovdyr, og hva skjer når vill bjørn og mennesker får virkelig nærkontakt?

På sine reiser rundt på Nordkalotten møtte Gundersen blant annet en sauebonde som etter 40 års ferdsel i naturen, endelig fikk sitt første fascinerende møte med bjørn. En ung sersjant forteller om sin nervepirrende opplevelse med en binne med unger. Hans Gundersen fikk også selv oppleve møte med vill bjørn i flere situasjoner. På en skogsbilvei i Sverige, i kamuflasje en aprilnatt i Nord-Finland, hvor bjørnen, som nettopp hadde kommet ut av hiet etter flere døgns sirkling rundt åteplassen, endelig kom på "skuddhold" av videokamera. Den største opplevelsen var nok likevel situasjonen da bjørnen kom helt inn til teltet, hvor fotografen satt nesten uten å puste.

Programmet er sendt tidligere.

Egenprodusert program fra Naturredaksjonen, Faktaavdelingen
Programansvarlig Hans Gundersen
Prosjektleder Naturredaksjonen Harald Reitan
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83