Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 25. mars 2013 kl 21.30 Reidunns kamp - en usminket fortelling om lungekreft

Tabubelagt


Lungekreft er den kreftsykdommen som på verdensbasis tar flest liv. Reidunn legger ikke skjul på at røyking er årsaken til at hun har fått sykdommen. Og hun har erfart at folk kan holde avstand.

Hvert år rammes 2600 nordmenn av den alvorlige sykdommen lungekreft. 51 år gamle Reidunn Markussen i Brønnøysund fikk lungekreft etter å ha vært storrøyker siden hun var helt ung. I TV-dokumentaren "Reidunns kamp" møter vi en kvinne som vil ha større åpenhet rundt lungekreft.

- Det virker som om det er litt tabubelagt. Det er mange som ikke vil snakke om det. Folk er redde for å spørre, redde for å såre, forteller Reidunn. - Jeg vil forsvare min rett til å være synlig, sier hun.

Modig kvinne
Reidunn i Brønnøysund har seks voksne barn og flere barnebarn. 51-åringen tok selv kontakt med NRK for å fortelle sin historie.

Journalist Barbro Andersen har, sammen med fotografene Kåre Riibe Ramskjell og Lars-Bjørn Martinsen, fulgt Reidunn etter at hun fikk kreftdiagnosen. Både hjemme i Brønnøysund og på sykehus i Trondheim og Namsos.

- Det er modig gjort av Reidunn å ville fortelle sin historie på TV. Hun har latt oss komme nært henne i sårbare situasjoner. Hennes store ønske var å få laget denne filmen, for å skape mer åpenhet og for å advare unge mot å begynne å røyke, sier journalist i NRK Nordland, Barbro Andersen.

- Jeg vil at folk skal få vite at jeg er syk og at jeg skal dø. Målet er at jeg skal bruke hverdagen til noe mer positivt enn å være syk. Og det er viktig for meg at det er lov til å være syk i Norge og være menneske oppi det hele, sa Reidunn under de siste opptakene med henne sist sommer.

Dokumentaren er sendt tidligere.

Egenproduksjon NRK Nordland
Produksjonsår: 2011
Programansvarlig: Anna Brandal
Kontaktadresse for presse, tlf: 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservice: info@nrk.no , tlf: 815 65 900