Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 25. mai 2005 kl 21.20 Niern: Farlig medpassasjer

Thriller fra krigens dager

NRK2 byr i kveld på en klassisk "film noir" der Joseph Cotten spiller Howard Graham, som er ettersøkt av Gestapo og tror han kan komme unna sjøveien. Men om bord på båten fra Tyrkia befinner det seg en broket forsamling mennesker, inkludert en nazist og morder.

Blant passasjerene på båten er danserinnen Josette Marlel (Dolores Del Rio) og hennes gigolopartner Cogo (Jack Durant), den snakkesalige franske damen Mrs. Mathews (Agnes Moorehead) og hennes underdanige ektemann (Frank Readick), en tysk arkeolog, Dr. Haller (Eustace Wyatt) og en hemmelighetsfull, fet herremann med tykke brilleglass, Banat (Jack Moss).

Sett utenfra er det ingen tvil om at Banat er morderen. Spørsmålet er bare hvem som er hans kontakter og hvor lang tid det tar før Cotton blir tvunget til å gi seg til kjenne.

Om filmen
Orson Welles hadde planlagt både å produsere, regissere og spille i filmen, men han hadde tatt på seg for mye arbeid, og måtte overlate registolen til Norman Foster. Men ved nærmere ettersyn kan vi se at nesten hele Orson Welles’ tropp fra Mercury Theatre medvirker i filmen. Welles selv spiller rollen som den fargerike tyrkiske politimannen oberst Haki, mens Everett Sloane, Hans Conried og Edgar Barrier har små, men viktige andre roller.

Regissøren Norman Foster følger for øvrig slavisk Welles’ visuelle stil i den grad at mange filmhistorikere tror at det virkelig var Orson Welles som har regissert filmen.

En ny versjon ble laget for kanadisk fjernsyn i 1975.

Amerikansk psykologisk thriller (1942)
Originaltittel: "Journey into Fear"
Med: Joseph Cotton, Dolores Del Rio, Ruth Warrick, Orson Welles, Agnes Moorehead, Jack Durant, Jack Moss
Regi: Norman Foster
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78