Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 10. juni 2008 kl 20.10 Dokumentar: Tilbake til Tibet

Tibet bak piggtråd

Dokumentar: Tilbake til Tibet: Med Lhasa i fokus – tibetaneren Tash vender tilbake etter 11 år i eksil. (Foto: Channel 4 Int.)
Dokumentar: Tilbake til Tibet: Med Lhasa i fokus – tibetaneren Tash vender tilbake etter 11 år i eksil. (Foto: Channel 4 Int.)
Tibets befolkning har tatt til gatene og opponert mot Kinas styre av landet. Oppstanden har vært den blodigste på over 20 år. En britisk dokumentar laget med tibetansk hjelp viser den skjulte sannheten om tibetanernes livsvilkår under kinesisk herredømme.

For 11 år siden risikerte tibetanske Tash livet for å komme seg ut av hjemlandet. Og for å lage dokumentaren fra innsiden av dagens Tibet slo han seg sammen med den britiske regissøren Jezza Neumann. De to risikerte fengsling og deportasjon, men lyktes å filme bevis for det Dalai Lama kaller "det kulturelle folkemord på Tibet".

Stalinistiske metoder
Vi får se hvordan den nomadiske livsformen til mange tibetanere blir trampet i jorden med makt. Innfødte tibetanere blir fratatt sine landområder og sine hjorder. Deretter blir de deportert og internert i oppbevaringsleirer. Der må den tidligere frie nomadiske befolkningen leve et liv bak piggtråd.

Jernhånd over dagliglivet
Tash og Neumann avslører i sin dokumentar et terrorregime som legger en jernhånd over alt dagligliv i Tibet. Det blir fortalt om vilkårlige arrestasjoner, varetektsopphold, tortur og "forsvinninger".
Tvangs-sterilisering
Tvangssteriliseringen av etnisk tibetanske kvinner er bare en logisk forlengelse av alt dette, men setter et grøss i enhver som vet at nettopp vi i Vest-Europa påførte grupper av våre landsmenn slike lidelser for ikke så mange tiår siden.

Bitre tanker
Det er bitre tanker Tash gjør seg når han til slutt i dokumentaren oppsummerer hva han ser av militær- og politivesen i landet sitt. (En annen britisk dokumentar i samme kanal vil by på et møte med Tibets åndelige leder Dalai Lama i eksil i India, med sending lørdag kveld 14. juni.)

Britisk dokumentar (2008)
Originaltittel: Tibet
Produsert av: Channel 4 International
Kontaktperson: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no