Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 18. april 2004 kl 20.20 I gamle spor: Over Jostedalsbreen

På tur over Jostedalsbreen

Fra v. Jostein Øygard, Dag Lindebjerg og Frode Briksdal på Jostedalsbreen (Foto: Kristin H. Hauge, NRK)
Fra v. Jostein Øygard, Dag Lindebjerg og Frode Briksdal på Jostedalsbreen (Foto: Kristin H. Hauge, NRK)
I det første programmet i serien om norske fjellområder, følger vi i sporene til de gamle breførerne på Jostedalsbreen. NRKs Dag Lindebjerg og Jostein Øygard og Frode Briksdal, som er siste generasjon førere fra Fjærland og Olden, tar seerne med på det som ofte kalles "Norges flotteste fjelltur", overgangen fra Sogn til Nordfjord.

Bygdene og gårdene rundt Jostedalsbreen har gjennom alle tider brukt fjellene og breen som ferdselsvei, og en rekke gårder har patent på å føre folk over breen. En patent som ofte gikk i arv, og skapte de mest kjente breførerfamiliene.

Jostein Øygard viser vei fra Øygarden i Fjærland – opp stupbratte fjellsider med dramatiske brefall, til Flatbrehytten, en hytte hans far bygget for 50 år siden. Derfra bærer det innover platået langs en rute både far og bestefar til Jostein har gått flere tusen ganger.

Ved Bings Gryte, rundt halvveis til Oldedalen, overtar Frode Briksdal føringen. Han tar oss ned langs Kattanakken til Briksdalsbreen. Dette er kanskje den luftigste ferdaveien som fins her i landet. Turen ender hos Rasmus Aabrekk på gården Åbrekk i Oldedalen, en av de mest kjente "patentgårdene" på nordsiden av Jostedalsbreen.

"I gamle spor" er produsert ved Program riks, Hordaland. Serien er på seks programmer, og skal gå søndager på NRK1.

Egenprodusert naturdokumentar fra Program Riks, Bergen
Programleder Dag Lindebjerg, tlf: 95 15 22 78
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83