Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P2 mandag 25. februar 2008 kl 09.30 Ukas P2-artist: Tom Willy Rustad

Toraderens svar på Arne Nordheim

Neglene på høyre hånda vitner om at han trakterer et annet instrument, men det er nok torader folk først og fremst forbinder med "Ukas P2-artist".

Gammeldansen var i begynnelsen en måte å finansiere studiene på; i helgene kompet han bestefaren William, som spilte til dans på lokalet, og tjente penger på det. Resten av uka studerte han klassisk gitar ved Norges Musikkhøyskole. I løpet av studietiden må det imidlertid ha skjedd noe, for han avsluttet utdannelsen med å være den første som har tatt hovedfag i folkemusikk, med torader som instrument.

Dette er historien om gutten fra Tveita i Oslo som lærte å spille av faren og bestefaren, men som først ble introdusert for den konvensjonelle folkemusikken på et kurs ved Ole Bull Akademiet. Han kjente seg straks igjen. Da han begynte å spille på kappleiker var det vanskelig for noen å begripe at han, som kom fra hovedstaden, kunne være like autentisk som en fra bygde-Norge! Hører du Tom Willy Rustad spille, vil du fort finne ut at han likevel er noe helt for seg selv. Kanskje spiller han noe så uvanlig som en setesdalsgangar på gitar, eller kanskje du hører ham spille på sin reinstemte torader, med tonetrinn som ligger midt mellom dur og moll.
Tom Willy Rustad, født i 1966, er musiker, komponist og pedagog. Dessuten en særdeles hyggelig mann, som vi denne uka for et gjenhør med.

Programleder: Aaste Kveseth.

"Ukas P2-artist" NRK P2
Mandag 25. februar – fredag 29. februar.
Hver dag kl. 09.30 – 10.00. Reprise kl. 19.00 (fredag kl. 21.30).