Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 16. februar 2003 kl 16.35 "Kom nærmere" - her er Rolf Kirkvaag!

Norges første kjendis


Desember 2000 ble nå nylig avdøde Rolf Kirkevaag portrettert på NRK ved Vidar Lønn-Arnesen. I dag blir det gjensyn med programmet der han forteller her om sitt liv som journalist, radio- og tv-mann.

Rolf Kirkvaag begynte som journalist i VG rett etter krigen, men ble snart "headhuntet" til NRK, hvor han i årene 1947-1953 hovedsakelig jobbet med sport.

I 1953 kom han over i underholdningsavdelingen, og fram til 1959 ledet han programmer som "Vi ringer, De svarer", "Det spørs", "20 spørsmål" og "Hva da?"

Flyulykken
Rolf Kirkvaag ble radiolytternes yndling, og en hendelse i 1956 satte virkelig et støkk i det norske folk. Kirkvaag var passasjer på et fly som forulykket på Hommelfjell under vanskelige forhold. Det var stor usikkerhet om utfallet av ulykken, og tanken på at Rolf Kirkvaag kunne være blant de forulykkede utløste sorgreaksjoner blant folk. Det viste seg imidlertid at Kirkvaag riktignok var skadet, men med sitt gode humør holdt han motet oppe blant passasjerene til hjelpen kom.

Titten Tei
Fra 1959 og i ti år arbeidet Rolf Kirkvaag utenfor NRK, inntil han igjen begynte i Radioens underholdningsavdeling -som programredaktør og leder i årene 1972-1985. I disse årene opptrådte han også på fjernsyn, blant annet som programleder på Momarkedet. Kirkvaag forteller om møtet med store stjerner som Julie Andrews, Bing Crosby og Vera Lynn. Han var videre involvert i det svensk-norske samarbeidet når det gjaldt tv-underholdning, og har mange minner om sin svenske kollega Lennart Hyland.

Senere var Rolf Kirkvaag blant annet "Sjonkel Rolf" for dukken Titten Tei, og vi får høre om samarbeidet med Titten Teis "mamma", Birgit Strøm. Rolf Kirkvaag skrev for øvrig en bok, inspirert av samtalene med Titten Tei: "Miljødetektiv Titten Tei: hva med fremtiden?" Boka kom i 1990. Andre utgivelser fra Rolf Kirkvaags hånd, er blant annet "Bak mikrofonen" i 1956 og "Kom nærmere" i 1981.

Rolf Kirkvaag døde 24. januar 2003, 82 år gammel.

Programmet ble første gang sendt 15.12.00.

Egenprodusert underholdning
Programleder Vidar Lønn-Arnesen
Prosjektleder Eva Marie Gransæter
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83,