Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 13. januar 2001 kl 22.20 Fakta på lørdag: Djevelens gruver - Bolivia

Fakta på lørdag: Djevelens gruver - Boli

NRK1 lørdag 13. januar kl 22.20
Fakta på lørdag: Djevelens gruver - Bolivia

Skremmende gruvehverdag

De tygger blader fra kokabuskene og drikker legesprit for å takle den skremmende hverdagen, gruvearbeiderne i Bolivia. Hver måned blir flere av dem drept i gruveganger som raser sammen og i eksplosjoner, eller så tar rett og slett lungesykdommer livet av dem. I kveldens Fakta på lørdag møter vi blant andre Andres som allerede har tilbrakt halvparten av sitt 36-årige liv i \"djevelens gruver\" i Cami.

I Cami har regjeringen trukket seg ut av driften. Men noen gruvearbeidere har dannet et kooperativ, og de overlever ved å utvinne wolfram fra gruvene.

12.000 fot over havet og 800 fot under jordens overflate, har gruvearbeiderne en svært risikabel jobb med minimalt med oksygen. Det tar Andres to timer å nå inn til arbeidsplassen langt inne i jordas indre.

Hans kone lever i konstant frykt. Hennes bror og far er allerede blitt tatt av \"djevelen\" inne i gruvene. Hvis mannen blir drept, vil hun ikke være i stand til å livnære sine seks barn. Men Andres har ikke noe valg. Hvis han ønsker å holde barna unna minene, må han selv være der helt til han dør. Tross alt, han tjener 15 dollar dagen, fire ganger mer enn han ville ha fått inne i byen.

Fire omkommer hver måned
I Llallagua, en av Bolivias største tinngruver, blir gjennomsnittlig fire gruvearbeidere drept hver måned. I kveldens dokumentar møter vi også 20 år gamle Nico som har en hverdag hvor han må tåle temperaturer helt opp i 50 grader celsius. Hver dag håper han at han vil være i stand til komme seg ut før gruvegangene, som holdes oppe av morkne støttepilarer, faller sammen.

\"Djevelens gruver - Bolivia\" ble dobbelt belønnet ved en internasjonal dokukentarfilmfestival Lille i Frankrike i 1999. Den fikk både Grand Prix og Ungdomsjuryens pris for beste dokumentar.

NRK1 lørdag kl 22.20

Fransk dokumentar
Ved Tony Comiti
Pressekontakter: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364, gunilla.gaarder@nrk.no og
Siri G. Meyer, tlf. 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no

Bilde
12.000 meter over havet i Bolivia ligger \"djevelens gruver\". Hver måned blir flere gruvearbeidere drept i gruveganger som raser sammen, i eksplosjoner, eller så tar rett og slett lungesykdommer livet av dem.